Novák Katalin első elnöki posztjában nekiment Putyinnak

A korábbi kormányzati kommunikációhoz képest kifejezetten éles hangnemben ítélte el az Ukrajnát lerohanó Oroszországot első két elnöki Facebook-bejegyzésében Novák Katalin. 

2022. május 14., 16:49

Szerző:

Az új államfő beiktatási ünnepsége szombaton volt a Kálvin téri református templomban. nem sokkal az ünnepség után Novák Katalin két posztot tett közzé közösségi oldalán. Az egyikben „a Szovjetunió visszaállítását célzó minden törekvésre” mond „örökre nemet”.

A másikban pedig azt írja „Elítéljük a putyini agressziót, egy szuverén állam fegyveres megtámadását”.

A posztokban beiktatási beszédéből idéz, amelyben további nyolc pontban foglalta össze álláspontját a háborúról:

  • Mi magyarok békét akarunk itt, és a szomszédos országokban is, a békét akarjuk megnyerni.
  • Ez nem a mi háborúnk, de ellenünk, egymás iránti tiszteletre méltó magyarok ellen is vívják, követeljük a háborús bűnök kivizsgálását.
  • Nem vagyunk semlegesek, az ártatlan áldozatok és az igazság oldalán állunk. Az EU és NATO részeként vállalt kötelezettségeknek eleget teszünk, és ha úgy kívánja a magyar érdek, nemet is mondunk.
  • Többszörösen megharcolt szuverenitásunkról semmi körülmények közt nem vagyunk hajlandóan lemondani.
  • Támogatjuk Ukrajna csatlakozását az EU közösségéhez.
  • Készek vagyunk áldozatot hozni a békéért és nem akadályozzuk szövetségeseink áldozathozatalát, nem egyezünk bele azonban olyanba, ami nagyobb fájdalmat okoz a magyaroknak, mint az orosz agresszornak.
  • Készséggel vállalunk közvetítő szerepet a felek között.
  • Az Ukrajnában élő magyar embereket megillető jogok biztosításához ragaszkodunk ahogy eddig, úgy most és ezután is.

Orbán Viktor korábban maga is elítélte az orosz agressziót és a bucsai mészárlást is, ám a kormány eddigi kommunikációjában igyekezett lehetőleg elodázni az állásfoglalást, és kerülni az ennyire éles fogalmazást.

(Kiemelt képünk: Novák Katalin köztársasági elnök (k) és Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka (j), mielőtt a díszegység felvonja Magyarország lobogóját az államfő beiktatási díszceremóniáján az Országház előtt, a Kossuth téren 2022. május 14-én. MTI/Koszticsák Szilárd)