Novák Katalin követekző útja Szlovéniába vezet

Hivatalos látogatáson vesz részt Szlovéniában Novák Katalin államfő Borut Pahor köztársasági elnök meghívására csütörtökön.

2022. július 14., 10:15

Szerző:

„A szomszédokkal való jó kapcsolat Magyarország érdeke. Gazdasági és kulturális együttműködésünk egyre szorosabb, a Szlovéniában élő magyarokat és a hazánkban élő szlovéneket kiemelt figyelem övezi” – írta Novák Katalin csütörtöki Facebook-bejegyzésében.

Közölte: találkozik Robert Golob szlovén miniszterelnökkel, Urska Klakocar Zupanciccsal, a szlovén nemzetgyűlés elnökével, majd az utazás zárásaként Lendván, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség új székházának avatóján vesz részt.

(Kiemelt kép: Novák Katalin megválasztott köztársasági elnök fut a 37. Telekom Vivicittá futófesztivál félmaratoni versenyén az Angelo Rotta rakparton 2022. március 27-én. Fotó: MTI/Kovács Tamás)

 

18:05

Felkaptuk a fejünket: az év lakóháza közönségszavazásán egy kisújszállási „mediterrán” családi ház lett az első, a magyar települések látványvilágának tipikus képviselője a kádári kockaházakat követő rendszerváltás utáni korban. Hogyan terjedt el, kik alakítják az építészeti közízlést, miért esik nagyon messze a tervezők stílusa a közönség igényeitől, miért fontos a telekméret, a kert, s miféle térkövezett zsákutcába vezet az utunk – ezekről beszélgettünk Tamáska Máté egyetemi tanárral, szociológus-műemlékvédővel, a város- és falukutatás, az építészetszociológia művelőjével.