Nobel-díj: ismét a magyar irodalom kiválóságaiért izgulhatunk

A fogadóirodák listáin most is ott van Nádas Péter és Krasznahorkai László.

2022. október 4., 16:49

Szerző:

Az utóbbi években két magyar író is esélyesnek számított néhány nappal az irodalmi Nobel nyertesének bejelentése előtt, a fogadóirodák listáin most is ott van Nádas Péter és Krasznahorkai László is. Csütörtökön egy órakor megtudjuk, ki nyer – írja a Hvg.hu.

Nagyon nem lőnek mellé a fogadóirodák

A díj odaítélése előtt mindig felpörögnek a latolgatások, sokan találgatják, kinek lehet esélye megkapni a legrangosabb irodalmi kitüntetést (és a vele járó tízmillió adómentes svéd koronát). Évekre visszamenőleg az látszik, hogy a legnagyobb fogadóirodák nagyrészt jól értékelték az esélyeket, mert általában ott volt az elsők között az az író/költő, aki végül megkapta a díjat, igaz, általában nem az abszolút favorit lett végül a befutó.

Ilyen értelemben hosszú idő óta (így idén is) várományosnak számít például Haruki Murakami, Adunis, Margaret Atwood vagy Ngugi Wa Thiong'o.

Két nappal a díj kihirdetése előtt most Michel Houellebecq (6 körüli oddsz), Anne Carson (5-7,5) és Annie Ernaux (7,5-8) számít a legesélyesebbnek.

Lehet izgulni a – Kertész Imre utáni – második magyar irodalmi Nobel-díjért is. Nádas Péter és Krasznahorkai László szintén nagyon jó esélyekkel szerepelt eddig is, és most is. Kedd reggel az idén épp 80 éves Nádas 20 körüli, Krasznahorkai 30 körüli odds-szal szerepel a fogadóirodáknál – írja a lap.

A Nobel-díj történetében csak egyszer díjaztak magyar szerzőt: 2002-ben Kertész Imre nyerte el a díjat „egy írói munkásságért, amely az egyén sérülékeny tapasztalatának szószólója a történelem barbár önkényével szemben”.

(Kiemelt kép: Nádas Péter, Kossuth-díjas író, a 93. ünnepi könyvhéten, 2022. június 9-én. MTI/Mónus Márton)