Nézőpont Intézet: Csaknem kétharmaddal nyert volna a Fidesz-KDNP, ha parlamenti választásokat tartanak

2019. október 14., 19:27

Szerző:

A 2019-es önkormányzati választást Budapesten elvesztette, de a fővároson kívül megnyerte a kormányzó Fidesz-KDNP-szövetség – értékelt a Nézőpont Intézet. Az MTI-hez hétfőn eljuttatott szavazatátszámító elemzésében azt is megállapították: az Orbán-kormány politikai mozgástere, kormányzati eszközrendszere és alkotmányozási felhatalmazása is változatlan az október 13-ai önkormányzati választás után.

A Nézőpont Intézet szerint ha múlt vasárnap országgyűlési választást tartottak volna Magyarországon, a kormánypártok csaknem kétharmados többséget szereztek volna (a kétharmadhoz szükséges 133-ból 129 mandátumot). Így minden legitimációs alapja megvan a Fidesz-KDNP-nek, hogy az országgyűlési kétharmados többségét használja a jövőben is, ha valamilyen ügyben szükségesnek tartja.

 

Mráz Ágoston Sámuel vezérigazgató
Fotó: Merész Márton

A vasárnapi választások eredményét egy országgyűlési voksolás eredményének megfeleltető elemzés módszertanának részletes ismertetése mellett közölték: a szavazóköri eredmények átsorolása alapján kiszámítható, hogy a Fidesz-KDNP jelöltjei egy "most vasárnapi" országgyűlési választáson 78 egyéni választókerületben győztek volna.  Egyes megyékben - Bács-Kiskun, Békés, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Somogy, Tolna, Vas és Zala - az összes választókerületben kormánypárti győzelem kalkulálható. Ugyanakkor a fővárosban az önkormányzati választási adatok átszámításával a kormánypártok egyetlen választókerületi győzelmet sem tudtak volna aratni. Mint részletezték, az ellenzék 28 mandátumhoz jutott volna a 106 választókerületből, azaz tizenhárommal több győzelemnek örülhettek volna, mint 2018 áprilisában.

„Baranyában 4-ből 2, Borsodban 6-ból 2, Budapesten mind a 18, Csongrádon és Fejér megyében 4-ből 1, Komárom-Esztergomban 3-ból 1, Pest megyében 12-ből 2 és Szabolcs-Szatmár Bereg megyében 6-ból 1 egyéni választókerületet tudott volna csupán megnyerni a teljes szivárványkoalíció” – ismertette az elemzés.

A Nézőpont Intézet kitért arra is, hogy a Fidesz-KDNP a pártlistákra leadott szavazatok 53,29 százalékát szerezte volna meg, az ellenzéki összefogást alkotó pártok pedig 41,9 százalékát. A közvetlen listás eredményhez hozzá kell még számolni az összesen 228 ezerre becsült külhoni magyar szavazatot, valamint a töredékszavazatokat. A Fidesz-KDNP 1,017 millió, az ellenzéki szövetség 1,155 millió ilyen töredékszavazatot tudott volna most vasárnap szerezni a modellszámítás alapján. A törvény által előírt mandátumkiosztási formulával „a kormánypárt tehát összesen 51, míg az ellenzék 42 mandátumot szerezhetett volna meg – áll a tájékoztatóban. „Így a vasárnapi eredmény nem korlátozza és nem is korlátozhatja a kormányzó és alkotmányozó többséget a következő két és fél év parlamenti munkájában” – hívta fel a figyelmet a Nézőpont Intézet, amely szerint a legitim alkotmányozó többségre még sok kérdésben lehet szüksége a kormánypárti szövetségnek. Ezek között a multikulturális és a liberális társadalomképpel szemben keresztény kultúra védelmét, az illegális bevándorlás alkotmányos korlátozását, valamint az újabb és újabb EU-s betelepítési kísérleteket és a szuverenitás védelmét említi a Nézőpont Intézet elemzése.

 

2023. február 1., 16:21

Új telefonszámon érhető el ezután az ügyeleti ellátás: az 1830-as központi telefonszámot kell annak tárcsáznia, aki az ellátásszervezéssel akar kapcsolatba lépni. Amikor a beteg felhívja a 1830-as központi számot, az irányítószáma alapján kapcsolják az illetékes vármegye mentésirányítását, és ott döntenek a következő lépésről.