Nézőpont Intézet: a Fidesz elsöprő fölénnyel nyerne most egy EP-választáson

Az kormányközeli kutatóintézet január 2. és 4. között, 1000 fő telefonos megkeresésével végzett kutatása szerint a Fidesz elsöprő fölénnyel nyerne egy feltételezett EP-választáson.

2023. január 9., 10:45

Szerző:

A friss kutatás alapján a Nézőpont Intézet megállapította, hogy a számos ellenzéki törpepárt kiesése miatt a Fidesz 56 százalékot szerezne – ez akár a mandátumok háromnegyedét is jelenthetné számára. 

A megkérdezettek több mint fele jelezte, hogy részt venne egy esetleges EP-választáson, 56 százalékuk a Fidesz-KDNP közös listájára szavazna. Második helyen, 14 százalékkal, a DK végezne. A Momentum 6 százalékot érne el, A Mi Hazánk pedig szintén 6 százalékot kapna.

A kiosztható 21 mandátumból tehát a Fidesz 16, a DK 13, a Momentum és a Mi Hazánk pedig 1-1 mandátumot kaphatna. A többi párt az öt százalékos küszöb alatt szerepelne, összesen a szavazni szándékozók 18 százaléka szavazna rájuk. Ezek közül 14 százalékot a 2022-es baloldali közös listán szereplő politikai erők kapnának, a maradék 4 százalékot pedig a Kétfarkú Kutyapárt.

A Nézőpont Intézet az országgyűlési választási részvételüket biztosra ígérők  körében kutatta a pártpreferenciákat. Ezek alapján a Fidesz stabilan vezet (48 százalék) és a Demokratikus Koalíció (7 százalék) is őrzi vezető helyét a baloldali összefogás egykori pártjai között. Mindkét párt az augusztusi szintjén áll, az októberi erősödésüket nem tudták megismételni. A Mi Hazánk (5 százalék) továbbra is a harmadik legerősebb párt. A Momentum és a Jobbik 3-3 százalékos, az MSZP, az LMP és A Nép Pártján pedig 1 százalékos. A tavaly áprilisi „közös lista” pártjai közösen legfeljebb 36 százalékot kapnának, a kétfarkúak 4 százalékon állnak.

(Kiemelt képünk: Orbán Viktor miniszterelnök évzáró nemzetközi sajtótájékoztatót tart a Kormányinfó keretében a Karmelita kolostorban 2022. december 21-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

 

13:35

Tűz ütött ki a Városmajori kórház alagsorában, míg egy V. kerületi szálloda konyhájának kemencéje füsttel árasztotta el az épületet. Az esetek során nem sérült meg senki, a tűzoltók a helyszínen gondoskodtak a veszély elhárításáról.