Népszava: Az Európai Parlamentben is előveszik a Klubrádió ügyét

A márciusi ülésen a magyar és a lengyel sajtószabadság helyzetét fogják megvitatni, kiemelt figyelemmel a rádió frekvenciájának elvételére.

2021. február 11., 16:38

Szerző:

Az Európai Parlament márciusi plenáris ülésén megvitatja a magyar és a lengyel média helyzetét - értesült a Népszava. Az erről szóló döntés csütörtökön született.

A lap emlékeztet: az Európai Néppárt a napokban javasolta, hogy a képviselő-testület sürgősen tűzze napirendjére a lengyel kormánynak a szabad sajtó elhallgattatását célzó intézkedései nyomán előállt helyzetet. Ezt fejelte meg a Szocialisták és Demokraták politikai csoportja azzal, hogy kiharcolta, ezzel párhuzamosan vitassák meg a magyar médiaszabadságot sújtó friss fejleményeket, elsősorban a Klubrádió működését ellehetetlenítő kormányzati lépéseket is.

https://168.hu/itthon/nemes-gabor-nem-eppen-a-hatalom-erejet-mutatja-a-klubradio-elhallgattatasa-199823

A varsói kormány új médiatörvény-javaslata szerint a médiacégeknek 2-15 százalék közötti adót kellene fizetniük reklámbevételeik után, ami a bírálók szerint a kritikus sajtótermékek kivéreztetéséhez vezethet. Emiatt szerdán 40 lengyel médium sötétbe borult, és adásszünettel tiltakozott a jogszabály-tervezet ellen.

(Kiemelt kép: Merész Márton/168)

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.