Népszava: a kormány elvenné az önkormányzatoktól a közvilágítást

A Népszava információi szerint a kormány rezsitámogatás fejében a közvilágítást venné át az önkormányzatoktól.

2023. február 23., 06:55

Szerző:

Az iskolák és a kórházak bekebelezése után a szemétszállítás, majd a víziközművek és a történelmi termálfürdők kerültek célkeresztbe. A Népszava értesülése szerint most a rezsitámogatás fejében a közvilágítást venné át az önkormányzatoktól az Orbán-kormány.

A lap szerint Szita Károly, Kaposvár polgármestere, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke Orbánnal tárgyalt a nehéz helyzetbe került településekről. A megbeszélés részeként arról döntöttek, hogy a közepes méretű megyei jogú városok – például Kaposvár – 800 millió forint körüli kompenzációra számíthatnak, míg a jelentősebb adóbevétellel rendelkező városok 200 millió forint körüli összeget kaphatnak. Már a találkozó előtt szó volt arról, hogy az állam milyen önkormányzatokat vehetne át a forráshiányos helyhatóságoktól. Szita egy informális beszélgetés során elárulta, hogy a kormányfő végül a közvilágítást választotta.

A Népszava kérdéseire Szita Károly a munkatársán keresztül csak annyit válaszolta, hogy Kaposvár megkapta a pénzt, amit energiatakarékosságot célzó beruházásokra fordítanak. A közvilágítás államosítására viszont annyit válaszolt, hogy „még nem szeretne semmit sem kommunikálni”, és „ha majd publikus lesz, elmondja”.

(Kiemelt képünk illusztráció. Muzeális köztéri gázlámpa (b) a Budai Várba vezető Lovas úton. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)

 

 

Hétfőn még napos idő várható, majd kedden hidegfront érkezik megélénkülő széllel, és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Csütörtök reggelre csökken a felhőzet, és visszatér a napsütés, de a hőmérséklet csúcsértéke kissé visszaesik, 20-24 Celsius-fok körül alakul - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.