Neonáci erőszak a Budapest Pride megnyitóján

Noha a gyűlölet-bűncselekmény külön kategóriaként is megjelenik a büntető-törvénykönyvben, évente alig tucatnyi bántalmazás miatt indul tényleges nyomozás. Pedig számos esetről egyértelműen bizonyítható lenne, hogy gyűlöletből elkövetett bűncselekmény történt. Legutóbb a Budapest Pride hétfői megnyitóján esett szomorú precedens.

2010. július 9., 05:05

Szerző:

Szélsőjobboldali fiatalok csoportja zavarta meg a 15. Budapest Pride megnyitóját a Művész mozinál június 5-én este. A társaság a verbális erőszak minden formáját kihasználva sértegette a fesztivál résztvevőit és megpróbálták eltávolítani a mozira kitűzött szivárványszínű zászlót is. A rendőrség ugyan ezt megakadályozta, de a közelben lézengő neonácikkal nem foglalkoztak. Eközben a körút egyik mellékutcájában tettlegességig fajult a sértegetés: két tizenéves neonáci ütött arcon egy, a moziból távozó vendéget. A kiérkező rohamrendőrök az elkövetők keresése helyett először az áldozatot kezdték igazoltatni, ő végül elállt a feljelentéstől. Több szemtanú sérelmezte továbbá, hogy a szolgálatot teljesítő rendőrök egyike minősíthetetlen stílusban beszélt arról, hogy a zászló provokálja a jobboldali fiatalokat, ezért jobb lenne levenni: „nem hívok senkit, vegyék le a köcsög zászlójukat!” A rendezvény szervezői végül rendőri tanácsra – a még mindig ott ácsorgó provokátorok üdvrivalgása közepette – eltávolították a zászlót a mozi homlokzatáról.
Az eset körülményei alapján valószínűsíthető, hogy a rendezvényt megzavaró csoport egyik tagja bántalmazott később a környéken két külföldi turistát is, akik egy közeli étterembe menekültek a támadók elől. A bántalmazás miatt nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedtek

Kovács Tímea, a Vállald Magad Egyesület elnöke az eset kapcsán a 168ora.hu-nak elmondta, hogy a filmvetítés után több résztvevő is félve lépett ki a moziból, mert úgy érezték, nincs biztosítva a testi épségük. A szervezet másnap egy

nyílt levelet címzetta belügyminiszternek a 15. LMBT (Leszbikus, Meleg, Biszexuális, Transznemű) Fesztivál megnyitóján történt atrocitással kapcsolatban. A levél felidézi a rendőri intézkedés kapcsán azt az áprilisban történt esetet is, amikor egy széder estét ülő rabbi lakásának ablakát kővel dobták be. A helyszínre kivonuló rendőrség azt tanácsolta az ünnepről távozó vendégeknek, vegyék le a kipájukat, mert abban nem biztonságos az utcán közlekedni. A tettesek ellen a teljesen egyértelmű gyűlölet-bűncselekmény helyett mindösszesen garázdaság miatt indult eljárás.

A Művész mozinál történtek ismételten felvetik azt a már évek óta húzódó társadalmi problémát, amit gyűlölet-bűncselekménynek nevezünk. A 174/B. §-ának első bekezdése kimondja, hogy „aki mást valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási csoporthoz vagy a lakosság egyes csoportjaihoz tartozása vagy vélt tartozása miatt bántalmaz, illetőleg erőszakkal vagy fenyegetéssel arra kényszerít, hogy valamit tegyen, ne tegyen vagy eltűrjön, bűntettet követ el, és öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.” A BTK. ezen tényállására hivatkozik a TASZ (Társaság a Szabadságjogokért) BRFK-hoz eljuttatott

július 6-i közleményeis, amelyben a hasonló esetek helyes minősítésére és a szombati felvonulás fokozottabb biztosítására kérik a rendőrséget.

A Háttér Társaság a Melegekért szervezet ügyvivője, Mocsonaki László javaslattal élt a rendőri intézkedéssel kapcsolatban. Lapunknak elmondta, hogy szervezetük egy levélben felajánlotta a BRFK-nak és a VI. kerületi kapitányságnak is, hogy a hasonló helyzetek helyes kezelésére szakembereik tréninget tartanának a rendőröknek.

A rendőrség mindeddig még nem reagált az ajánlatra.

16:19

Noha egyesek számára úgy tűnhet, hogy Orbán Viktor békemissziót folytat, a miniszterelnök spontán utazásaival nem okoz osztatlan sikert a diplomácia világában.

14:16

Lázár János építési és közlekedési miniszter újabb döntést hozott: ezúttal a polgármester-jelöltként a VI. kerületben csúfos vereséget szenvedő Kovács Balázs Norbertet nevezte ki a fővárosban megvalósuló kormányzati beruházásokért felelős miniszteri biztossá.