Nemzeti konzultáció arról, ami nincs

Újabb nemzeti konzultációt készít elő a kormány: az Oroszországra kivetett úgynevezett uniós energia-szankciókról. 

2022. szeptember 24., 08:02

Szerző:

A kormánypártok nemzeti konzultációt kezdeményeznek az Oroszországra kivetett úgynevezett uniós energia-szankciókról. Szerintük azok miatt szabadultak el az energiaárak - írja az RTL.

De mire gondolt a költő?

Hogy pontosan milyen szankciókról kíván a kormány konzultálni, nem egyértelmű, hiszen az RTL által megkérdezett energia-szakertő szerint nincs érvényben Oroszországra kivetett energia-szankció, vagyis sem a sem a kőolajra, sem a gázra nincs érvényben uniós korlátozás. 

Szentkirályi Alexandra közösségi oldalán arról ír, hogy: „Ha megszüntetnék a szankciókat, az árak rögtön megfeleződnének, és az infláció is csökkenne. A szankciók nélkül Európa gazdasága újra erőre kapna, és el tudná kerülni a fenyegető recessziót.”

Jelengleg azonban csak a szén-szankció lépett életbe augusztusban, tehát nincsen érvényben sem a kőolajra, sem a gázra kivetett szakció. 

(Kiemelt fotónk illusztráció. Hírdetőoszlopon a főváros XIII. kerületében, a Pozsonyi úton egy plakát, amely a nemzeti konzultáció kérdőívet népszerűsíti. MTVA/Bizományosi: Róka László)

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.