Beázott a Nemzeti Galéria a viharban

Reagált a Magyar Nemzeti Galéria azokra a hírekre, amelyek szerint kiállítótereik a viharban beáztak, a hibát elismerték, de hozzátették, a gyűjteményekben nem esett kár.

2023. augusztus 8., 16:27

Szerző:

Valóban beázott a nagy viharokban a budai várban található Magyar Nemzeti Galéria épülete, de a művészeti kincsekben végül nem esett kár. Ezt írta reakciójában a galéria kommunikációs osztálya, miután a sajtó megírta, veszélyben voltak a kiállításon bemutatott műtárgyak is, miután a vihar következtében a galéria tetőszerkezete beázott. A galéria viszont úgy fogalmazott az Index által is ismertetett közleményében, a műtárgyakat nem fenyegette veszély:

„Az elmúlt napok rendkívül heves esőzései után a Magyar Nemzeti Galéria több kiállítótere is beázott, de az intézmény és az épület vagyonkezelését ellátó Várkapitányság illetékes szakemberei intézkedéseinek köszönhetően a műtárgyállományt semmiféle károsodás nem érte.” – fogalmaztak, majd hozzátették, a galéria még mindig az 1970-es években a részükre a Királyi Palotában felújított szárnyban üzemel, és jórészt a tetőszerkezet is az akkori technikai feltételeknek felel meg. Sőt, hangsúlyozták, az épület műszaki állapota miatt még a beázás pontos helye és kiterjedése is felderítés alatt van, ami időigénye munka.

A közlemény szerint azonban éppen ez az egyik legfontosabb érv a kormányzat által tervezett költöztetésre is: „ez az esemény is megerősíti, hogy a gyűjtemény számára maradéktalanul biztonságos üzemeltetési körülmények miatt is szükség van az Új Nemzeti Galériának a Liget Budapest Projekt keretében, az egykori Petőfi Csarnok helyén megépíteni tervezett új, korszerű múzeumépülete mielőbbi megvalósítására.”

Az Új Nemzeti Galéria helyszínét a Városligetet megnyirbáló Liget Projekt keretében kezdték el kialakítani, az új épület jelenleg a tervezés fázisában tart. Így még az sem ismert, a költözést követően kik és hogyan használnák a Budavári Palota felszabaduló szárnyát.

(Kiemelt kép: Múzeumok Éjszakája, Nemzeti Galéria 2021. 06. 26. Fotó: Merész Márton)