Annyira beázott a Nemzeti Galéria, hogy értékes festmények is veszélybe kerültek

A hírek szerint a Gulácsy-kiállítás képei közül többet is le kellett venni a falról.

2023. augusztus 7., 10:24

Szerző:

A Magyar Nemzeti Galéria (MNG) épülete két napja zárva van, a bejáratnál kihelyezett papírokon „váratlan technikai okokra” hivatkoznak. Az ország egyik vezető múzeuma nem adott ki közleményt az eset hátteréről, és a honlapról is eleinte csak az értesült arról, hogy felesleges a Várba látogatnia – például az év egyik magyar vonatkozású múzeumi szenzációja, a Gulácsy életműkiállítás megtekintéséért – , aki a nyitólap legaljára görgetett. A most már feljebb lévő rövid közleményben azt írják, hogy a múzeum már pénteken is zárva volt, azt nem, hogy miért – értesült a 444.hu.

Az épület az elmúlt napok jelentős esőiben komolyan beázott. A múzeum kommunikációs stábját egyelőre nem tudtuk elérni, így azt sem sikerült megtudni, miért nem adott ki az közleményt az ország egyik legjelentősebb közgyűjteményét kezelő intézmény. A történtekről olyan források tájékoztatása alapján tudunk beszámolni, akik maguk nem jártak az épületben, ott dolgozó ismerőstől hallottak a történtekről – írják.

 

Egy másik forrásuk azt erősítette meg, hogy a hónap végén záró Gulácsy-kiállítás képei közül is többet le kellett venni, mert víz folyt a falakon.

(Kiemelt képünk: Múzeumok Éjszakája, Nemzeti Galéria 2021. 06. 26. Fotó: Merész Márton)