Nem választották újra a vagyoni hátrányt okozó, így méltatlanná lett fideszest

2018. január 28., 22:05

Szerző:

Hét jelölt közül Tóth Sándort (független) választották a hajdú-bihari Álmosd polgármesterévé vasárnap – közölte a szavazatok összeszámlálása után a helyi választási iroda vezetője késő este az MTI-vel. Medve Erzsébet tájékoztatása szerint a névjegyzékben szereplő 1426 választópolgárból 892-en szavaztak, az érvényes voksok száma 885 volt.

Tóth Sándor független jelölt kapta a legtöbb szavazatot (342), így ő lett a hajdú-bihari település új polgármestere.

A többi független jelölt közül Demeter Csaba 71, Tóthfalusi Barnabás 117, Ari Sándor 183, Köteles István volt polgármester 22, Oláhné Balogh Tímea Rozália 147 szavazatot kapott. A Magyar Munkáspárt jelöltjére, Kozma Attila Mátyásra hárman voksoltak.

Az időközi választást azért kellett kiírni, mert a korábbi polgármester – Köteles István (Fidesz-KDNP) – tisztsége méltatlanság miatt 2017. október 12-i hatállyal jogerősen megszűnt. Álmosd képviselő-testülete 2016 májusában fordult a bírósághoz azzal, hogy Köteles István sorozatos, vagyoni hátrányt okozó törvénysértő magatartása, mulasztása miatt szüntessék meg polgármesteri tisztségét. Az első fokon eljáró Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság 2016 júliusában felfüggesztette posztjáról a polgármestert, majd 2017 júniusában - nem jogerősen - megszüntette a tisztségét. Ezután már a Fidesznek sem kellett, ám ez aligha ingatta meg politikai magabiztosságában, hiszen az időközi polgármester-választáson függetlenként újraindult. Ám elbukott.