Nem tudják tovább elszállásolni a befogadott ukrán menekülteket

Tiszakürtön és Tiszapüspökiben is kérdésessé vált az ukrán menekültek elszállásolása. 

2022. szeptember 23., 17:22

Szerző:

Bár még a pontos számokat nem ismerik az önkormányzatok a rezsi emelkedése kapcsán, a költségtakarékosság jegyében számos megyei településen is intézménybezárásokra készülnek. Így lesz, ahol nem nyit majd ki a könyvtár, vagy éppen a művelődési ház. Sőt, Tiszakürtön és Tiszapüspökiben még az ukrán menekültek további elszállásolása is kérdésessé vált, írja a szoljon.hu.

„Az élelemre, tisztálkodásra és rezsire naponta négyezer forintot kapunk fejenként, melyből egészen eddig jól gazdálkodtunk, de a téli időszakban nem lesz elegendő a fűtésre”

– mondta dr. Kiss Györgyné Tiszakürt polgármestere, hozzátéve, hogy a családsegítő szolgálat épületének bezárásán is gondolkodnak, és bár a szakemberek elférnének a hivatalban, az ott elszállásolt ukrán menekült családok helyzete megoldásra vár. 

„Huszonhét menekültet helyeztünk el, akik között legalább húsz gyermek volt, a csecsemőtől egészen a hatévesig. Már jeleztem az Operatív Törzs felé, hogy a fűtési szezon kezdetétől nem tudjuk biztosítani nekik a szállást, mert ez az épület tulajdonképpen nyári diákszállás, nincs téliesítve. Egyébként is ujjnyi rések vannak az ajtókon, és ilyen rezsiárak mellett meg sem próbáljuk felfűteni elektromos hősugárzóval”

 – tájékoztatta a portált Tiszapüspöki polgármestere Bander József. Mint mondta: időközben cserélődtek a menekültek, két család már hazautazott Ukrajnába, viszont közben egy nyolctagú érkezett a településre. „Jelenleg tizennégyen tartózkodnak az oktatóközpontban, köztük tíz gyermek. Október 16-áig él a befogadó­központokat működtető szervezetek, illetve a katasztrófavédelem közötti menekültek ellátásáról szóló szerződés. Mivel ez a fűtési szezon kezdeti időpontja is, úgy vélem, addigra eldöntik a hatóságok, hová tudják elhelyezni ezeket a menekülteket, akiknek megyén belül kell új helyet találni” – számolt be a jelenlegi helyzetről a polgármester. Hozzátette: amennyiben igény lesz rá, tavasztól, a fűtési szezon végétől az oktatóközpont felújításának kezdetéig újra lehetőség nyílik a menekültek befogadására Tiszapüspökiben.

(Kiemelt képünk illusztráció: Ukrán menekültek a Migration Aid segélyszervezet által nyitott menekültszállón, Budapesten, 2022. március 18-án. Fotó: Palágyi Barbara / 168.hu)

Tegnap 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegnap 17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Tegnap 15:25

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.