Politikai okokból tiltott le két előadást a tudomány ünnepén az MTA főtitkár-helyettese

2018. október 2., 11:23

Szerző:

A Magyar Tudomány Ünnepére tervezett előadásokat tiltott be a Magyar Tudományos Akadémia – írja a Qubit.hu, amely egy kiszivárgott levélre hivatkozik cikkében. A közösségi médiában hétfő este valóban feltűnt levelezés szerint a „Nők és a férfiak szerepe és sikeressége a számítástechnikában nagy adatok alapján”, valamint a „A közösségi média jogi oldala” című előadásokat

„a társadalmi nemek tematika egyéb vonatkozásai”, továbbá a téma „politikai vonatkozásai miatt” nem lehet megtartani.

A betiltott előadásokról szóló értesítőt Barnabás Beáta Mária, az MTA főtitkár-helyettese, illetve az ő titkársága küldte szét. A levélben az állt:

„Főtitkár-helyettes Asszony megbízásából és hivatkozással a mai napon telefonon megbeszéltekre ezúton is tájékoztatlak, hogy Főtitkár-helyettes Asszony köszönettel megkapta az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont tudományünnepi programtervének a részletes programleírását, melynek alapján A barátság című eseménynek az MTÜ keretében való megrendezését jóváhagyta az MTA Székház Kistermében (2018. november 27. 16-17.00 óra), a Számítógépes társadalomtudomány című tudományünnepi rendezvénynek a megtartását egy előadás kivételével: a Nők és a férfiak szerepe és sikeressége a számítástechnikában nagy adatok alapján (a társadalmi nemek tematika egyéb vonatkozásai miatt), engedélyezte az MTA Székház Kistermében (2018. november 8. 9-14.00 óra). Főtitkár-helyettes Asszony nem engedélyezte A közösségi média jogi oldala című rendezvénynek az MTÜ keretében való megtartását annak politikai vonatkozásai miatt."

A Qubit szerint a betiltott előadásokat rangos, nemzetközi hírű, elismert hazai intézményekben dolgozó magyar kutatók jegyzik, illetve jegyezték volna.

Vedres Balázs, a CEU kutatója, az egyik letiltott előadó az Indexnek elmondta, az ismertetni kívánt kutatásuknak semmilyen aktuálpolitikai vonatkozása sincs. Még csak nem is magyar adatokkal dolgoztak: a Github világszintű, nyilvános adatai alapján vizsgálták a programozók karrierjében a nemi különbségeket, azt, hogy milyen okai lehetnek annak, hogy a nők közismerten hátrányban vannak a programozók mögött, 10 százaléknál kevesebb a programozó, és csak romlik a helyzet.

12:53

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.