Nem kapott fizetésemelést, lemondott a DK-s alpolgármester

Megborult az összefogás Baján.

2021. július 9., 07:54

Szerző:

Nem volt elégedett a honoráriumával, ezért a bajai képviselőtestület által megszavazott fizetését 70 százalékról 90 százalékra akarta megemeltetni a DK-s László Károly. A bajai önkormányzat korábbi alpolgármestere ezután visszavonulót fújt és lemondott a pozíciójáról.

A döntésének komoly következményei lettek:

az új beajánlott alpolgármestert, az ügyvéd dr. Sörös Gergelyt az ellenzéki összefogás DK-s vezetése nem fogadja el,

a bajai polgármester szerint folyamatosan rombolja az összefogást. Legutóbb a város járvány óta megtartott első testületi ülésén a Fidesszel kokettálva szavazta le az ellenzék előterjesztését, ami egy sor vírus utáni intézkedést tartalmazott – írta az atv.hu a Jelen cikke alapján. 

„A vele tartókkal és a Fidesszel együtt leszavazta az egyértelműen a város érdekeit szolgáló előterjesztéseinket, amelyek romos ingatlanok értékesítéséről szóltak annak érdekében, hogy fejleszthessük a város bérlakásállományát, illetve az ivóvíz minőségének javítására szolgáló programra vonatkozó javaslatunkat" – mondta Nyirati Klára polgármester. 

A polgármester szerint az események hátterében az előválasztási is pozícióharc áll. A települést eddig többségben irányította a Sikeres Bajáért Egyesület kilenc fős csoportja, ez azonban az új alpolgármester miatt kettészakadt, mert egy DK-s, egy jobbikos és két független képviselő a Fidesszel leszavazta a városvezetés előterjesztéseit. 

A momentumos polgármester a Jelennek adott interjúban elmondta, hogy a bajai képviselőtestület 15 fős, ebből hatot ad a Fidesz, kilenc tagot pedig a várost irányító Sikeres Bajáért Egyesület: egy képviselő DK-s, egy MSZP-s, egy jobbikos, egy a Mindenki Magyarországa Mozgalom tagja és kettő momentumos, a többiek pedig függetlenek. Mint fogalmazott, a most tőlük elszakadók vezéregyénisége a DK helyi elnöke, aki a 2019-es önkormányzati választások után az alpolgármesterei egyike volt.

„Az ő sértettsége miatt kerültünk ebbe az áldatlan helyzetbe”

– vélekedett a polgármester.

A polgármester szerint akkor kezdődött az „ámokfutás”, amikor nemet mondott a fizetésemelésre. Nyirati Klára úgy látja, innentől kezdve az akkori alpolgármester elkezdett ellene dolgozni. Később közölte László Károllyal, hogy így nem tud vele együtt dolgozni a jövőben. A párt vezetése részéről Varju László alelnök és Vadai Ágnes frakcióvezető-helyettes tudomásul vették a történteket, és László Károly lemondott.

A DK kinyilvánította, hogy mindenképp ragaszkodnak az alpolgármesteri pozícióhoz, ezért Nyirati szerint fel is ajánlottak egy társadalmi alpolgármesteri tisztséget, amit dr. Sörös Gergely személyével el is fogadtak. 

„Varju László megírta nekem, hogy kit ajánlanak figyelmembe erre a posztra, és én az ő jelöltjét ki is neveztem. Jelenleg is ő az alpolgármester, csakhogy ezt az embert, egy ügyvédet, a bajai DK-s vezetés nem fogadja el. Azóta a volt alpolgármester folyamatosan rombolja az összefogást, nyíltan támadja a városvezetés döntéseit.” 

Nyirati Klára Varju Lászlóhoz fordult segítségért, aki azt javasolta, hogy alkossanak egy frakciószabályzatot, hiszen a Sikeres Bajáért Egyesület színeiben a testületbe került képviselők addig nem alkottak önálló frakciót. Azonban ahogy a későbbi javaslatuk, úgy az új frakciószabályzat elfogadása sem jött össze. Az új alpolgármester egy budapesti, a DK által vezetett kerülettől kért egy frakciószabályzatot, mire azonban ezt elfogadhatták volna, addigra ez a négy képviselő már szembefordult ötükkel – tette hozzá.

(Kiemelt kép: László Károly Facebook-oldala)

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.