Nem hajlandó elárulni a kormány, hova és kivel utazott tavaly Orbán Viktor

2018. május 28., 07:52

Szerző:

A Miniszterelnökség és a Miniszterelnöki Kabinetiroda sem árulta el a Népszava közérdekű adatigénylésére, hogy hol, mennyiért volt hivatalos úton külföldön Orbán Viktor kormányfő 2017-ben. A lap kérdéseit mindkét tárca azzal utasította el, hogy nem minősülnek adatkezelőnek, vagyis ezeknek az információknak a gyűjtése nem hozzájuk tartozik. Arra viszont már nem tértek ki, hogy akkor mégis kihez tartoznak ezek az adatok.

Mindezek után megkeresték a Terrorelhárítási Központot (TEK), hátha a miniszterelnök biztonságának garantálása miatt ők az illetékesek. Ott azt közölték, hogy a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetirodához, „a közérdekű adatigénylésében érintett valamennyi adat adatkezelőjéhez” továbbították a megkeresést.

A csaknem három hónapja érkezett TEK-es válasznak azonban nem lett következménye, a Miniszterelnöki Kabinetiroda sem a Népszavának, sem a terrorelhárítóknak nem adta ki az adatokat.

Orbán Viktor emberi vonatozása Bécsbe – több mint egy tucat ember kísérte, ám ennek az utazásnak az adatait sem hajlandóak kiadni

A többi tárca – a Varga Mihály vezette tavaly még létező Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), valamint az akkor még Fazekas Sándorhoz tartozó Földművelésügyi Minisztérium (FM) kivételével – kiadta a külföldi hivatalos utak 2017-re vonatkozó adatait. Ezekből kiderült, hogy meglepetésre nem a Külgazdasági- és Külügyminisztérium (KKM) költötte a legtöbbet utazásra, hanem az akkor még létező és Seszták Miklós által vezetett Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM). A különbség sem elhanyagolható, hiszen míg a KKM ezen a címen 143 millió forintot költött el, addig az NFM 246 milliót – igaz, a diplomácia csupán a legfelsőbb vezetők utazásairól közölt adatokat, míg a Seszták-tárca a teljes kiküldetési költségről. Az Igazságügyi Minisztérium apparátusa a harmadik legtöbbet, 125 millió forintot utazott el. A legkevesebbet a Belügyminisztériumban és a Miniszterelnöki Kabinetirodánál mentek külföldre, a két tárcánál ugyanis tavaly mindössze 4 millió forintot költöttek erre.

A legtöbbet más országban tartózkodó miniszterek sorrendjét értelemszerűen Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter vezeti, aki az év felét külföldön töltötte, ez pedig összesen 73 millió forintba került. Trócsányi László és Balog Zoltán, aki akkor még az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) vezetőjeként utazott, több mint 70 napot volt Magyarországon kívül, munkaútjaik pedig összesen 14 millió forintba kerültek az adófizetőknek.

Néhány eddigi és újra-kinevezett miniszter – legalábbis a tárcák adatai szerint – irtózik a hivatalos külföldi utaktól. Lázár János, aki egyebek mellett az uniós pénzek lehívásáért is felelős Miniszterelnökséget vezette, mindössze öt napot volt hivatalos külföldi úton, 280 ezer forintért. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nála is kevesebbet, csak két napot volt más országban, míg Rogán Antal mindössze másfél napot töltött Berlinben, 380 ezer forintért.

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.