Nem fogja az UEFA bőszíteni Orbánt a szivárványos stadionnal

Valószínűleg nem fogják a müncheni Allianz Arénát a német–magyar meccsre szivárványos színűre fényfesteni. A Spiegel szerint ennek az oka, hogy a végső döntést az UEFA hozza meg, a szervezet pedig nem konfrontálódik Orbán Viktorral.

2021. június 21., 19:23

Szerző:

Az Európai Labdarúgó-szövetséget, az UEFA-t a müncheni városháza kérte meg, hogy tiltakozásul a kritikusai szerint homofób pedofiltörvény ellen, színezzék az Allianz Arénát a német–magyar meccsre szivárványszínűre. Mint kiderült, a bajor kormányfő is támogatja az ötletet. Dieter Reiter, a müncheni főpolgármester javaslata megérkezett Alexander Ceferin UEFA-elnökhöz.

A Spiegel szerint a müncheni szervezőknek nem jelentene gondot a stadion átszínezése. – Technikailag lehetséges, gyakorlatilag egy kapcsolót kell átállítani – mondták a lapnak a szervezők.

A lap szerint viszont az UEFA nem fog hozzájárulni a színezéshez, ugyanis politikai akcióról van szó. A müncheni városháza ugyanis ezzel szeretné kinyilvánítani a szolidaritását a pedofiltörvénnyel megbélyegzett homoszexuális emberekkel. A törvény még az oroszországi törvénynél is szigorúbb és Magyarországon is felháborodást okozottKorábban írtunk róla, hogy a magyar kormány – a sokak szerint melegellenes passzusokat is tartalmazó – pedofiltörvényét Európa-szerte rossz szemmel nézik, köztük Németország is aggódalmát fejezte ki. A törvény ellen látványosan akarnak a müncheniek tiltakozni: az Allianz Arénát szivárványszínbe borítva fogadnák a magyarokat az Európa-bajnokságon. A Spiegelnek nyilatkozó szervezők viszont azt mondták: az UEFA valószínűleg nem fog konfrontálódni. Nem akarják Orbánt megsérteni.

Amúgy is arra már rábólintottak, hogy Manuel Neuer szivárványos karszalagban játszhasson a szerdai meccsen. A sportszövetségek általában kritikusan reagálnak, ha politikai csatározásokban használják fel őket. Amikor Neuer a portugálok és a franciák ellen szivárványos karszalagban játszott, az UEFA vizsgálatot rendelt el. A szövetség eközben ugyanúgy kampányol az egyenjogúságért, vasárnap arra jutottak, hogy a szivárványos karszalag a „sokszínűség jele” és leállították a vizsgálatot.

Az UEFA persze még dönthet másként is, de a szövetség egyik alelnöke Csányi Sándor, akit a Spiegel Orbán bizalmasának nevez. Az UEFA egyébként még nem foglalt állást a stadion ügyében. 

A másik fontos szempont, hogy Budapest az egyetlen olyan város, ahol teltházas meccseket lehet tartani, mert annyira lazák a koronavírus-szabályok. Az UEFA csak Budapestről tud ilyen képeket mutatni, mindenhol máshol fél- és negyedházzal mennek a meccsek, ami a tévében nagyon rosszul néz ki. Emiatt is gondolkodnak a futballszövetségnél, hogy a Wembley helyett az EB-döntőt Budapesten tartsák-e. (Angliában amúgy is terjed a delta variáns.) Így Budapestnek nagy esélye van a döntő megrendezésére.

Időközben a Bild információira hivatkozva a Telex is azt írta: A Bild információi szerint valószínűleg nem lesz szivárványszínű a müncheni stadion a Németország – Magyarország Eb-meccsen, ez ugyanis ellenkezne az UEFA lefektetett elveivel. 

 

(Kiemelt kép: Frank Hoerman / augenklick/Martin Hangen / dpa Picture-Alliance via AFP)

 

A Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat a magyar emberek biztonságáért dolgozik, és biztosítja azt a 21. század kihívásai közepette is – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a szervezet Kibertér műveleti központjának épületáldási ünnepségén, hétfőn Budapesten.