Még az orosznál is drasztikusabban melegellenes a pedofiltörvény

Rácz András, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem docense összehasonlította a 2013-as orosz jogszabályt a „pedofiltörvény” homoszexualitás ábrázolását szabályozó módosítójával. 

2021. június 16., 12:57

Szerző:

Rácz András, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem docense saját közösségi oldalán hasonlította össze a „pedofiltörvény” módosítását és a jogvédő szervezet által homofóbnak tartott 2013-as oroszországi jogszabályt. Mint írja, kíváncsi volt arra, hogy valóban putyini mintát követ-e a magyar szabályozás. Következtetése szerint a magyar szabályozás „valójában csak annyiban tekinthető orosz mintájúnak, hogy az alapötlet (tehát a gyermekvédelemre való hivatkozás, illetve a gyermekvédelemre vonatkozó törvények módosítása) hasonló. Tartalmilag azonban a magyar jogszabály-tervezet lényegesen szélesebb körű és szigorúbb LGBTQI ügyekben, mint az orosz.”

Rácz több pontot is felsorol, amelyben a magyar szabályozást diszkriminatívabbnak tartja az orosznál.

„Az orosz jogszabály nem mossa össze szándékosan (már címében is) a pedofíliát a homoszexualitással. A magyar igen”

– kezdi a felsorolást.

„Az orosz jogszabály az LGBTQI-körben maradva csak a »nem hagyományos« (ezt nem definiálja pontosan, de a gyakorlatban ez a homoszexuális kapcsolatot jelenti) szexuális kapcsolat ábrázolását és népszerűsítését tiltja 18 év alattiak körében. Ezzel szemben a magyar jogszabály nemcsak a homoszexualitás megjelenítését és népszerűségét tiltja, de a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést és a nem megváltoztatását is, és azt is, hogy a 18 év alatti személyek ilyesmiről egyáltalán halljanak” – írja Rácz.

„A magyar törvény egy később megalkotandó listán való szerepléshez köti, hogy mely – az iskolai állományon kívüli – személy vagy szervezet végezhet szexuális kultúrával, nemi élettel stb.-vel kapcsolatos foglalkozást. [...] Ilyen típusú korlátozás az orosz törvényben egyáltalán nincs. Az orosz törvény egyetlen szóval sem említi, hogy ki tarthatna és ki nem tarthatna szexuális kultúrával, nemi élettel és hasonlókkal kapcsolatos iskolai foglalkozásokat” – említ egy harmadik példát a Pázmány Péter Katolikus Egyetem docense.

 
 
(Kiemelt kép: 168.hu / Merész Márton)