Nem ellenőrizheti az ÁSZ, hogy az Orbán-kormány hogy segíti a Fidesz EP-választási kampányát

2019. március 5., 12:22

Szerző:

Nem vizsgálhatja az Állami Számvevőszék az európai parlamenti választások kampánypénzeit – közölte a szervezet a hvg.hu érdeklődésére.

A Nemzeti Választási Bizottság tegnap jelentette be, hogy mivel még nincs kampányidőszak, nem foglalkozik az új plakátkampánnyal. Az NVB ezt a Demokratikus Koalíció érdeklődésére közölte. Molnár Csaba, a DK alelnöke ugyanis arra kérte az NVB-t, állapítsa meg, hogy az Orbán-kormány tiltott kampányt folytat. Orbán Viktor miniszterelnök és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is elismerte, hogy reklámhadjárat folyik, az NVB mégis közölte, hogy a kampány csak 50 nappal a választás előtt kezdődik, azaz április 6-án. A DK szerint ez milliárdos nagyságrendű tiltott pártfinanszírozás a Fidesznek.

Fotó: Merész Márton

A hvg.hu megkérdezte ezután az ÁSZ-t, hogy tervezi-e vizsgálni a tájékoztató kampányt mint tiltott pártfinanszírozási eszközt.

Válaszában a számvevőszék azt írta, hogy előre meghatározott, féléves ellenőrzési terv szerint halad az ellenőrzéseivel. Emellett a pártok és jelölő szervezetek ellenőrzését végezheti csak el, a közpénzt kapó pártok ellenőrzését pedig kétévente végzi. 

– Felhívom a figyelmét továbbá, hogy az európai parlamenti választás kampánypénzeinek tekintetében az Állami Számvevőszéknek nincs ellenőrzési hatásköre. A pártokra, mint jelölő szervezetekre, illetve a kampánypénzek felhasználására vonatkozóan az ÁSZ kizárólag az országgyűlési választások tekintetében végezhet ellenőrzést a vonatkozó törvényi előírások szerint

– állapította meg az ÁSZ.

Ez azt jelenti, hogy az Orbán-kormány gyakorlatilag korlátlanul segítheti a Fidesz EP-választási kampányát.