Nem elképzelhetetlen, hogy a végén a Kínai Kommunista Párt fúrja meg a Fudan budapesti campusát

Kicsit még játszanak, aztán amint beindulna a megvalósítás, a párt leállítja.

2021. július 7., 13:37

Szerző:

A Fudan Magyarországra tervezett campusáról rendezett kerekasztal-beszélgetést a CEU Demokrácia Intézete és a CHERN nemzetközi kutatók részvételével. Szerettek volna megszólalót hívni a Fudantól is, de onnan senkit sem sikerült rávenni a részvételre, írja a Szabad Európa.

A beszélgetésben David Goodman, a nemzetközi kapcsolatok szakértője felvetette, hogy egyáltalán nem biztos, hogy lesz Fudan. És ha nem lesz, akkor nem az uniós bizalmatlanság miatt, a magyar ellenzék vagy a pénzügyi kockázatok miatt nem lesz, hanem csakis a Kínai Kommunista Párt miatt.

Goodman ugyanis, mint a Szabad Európa írja, azt tapasztalta az utóbbi években, hogy

a kínai oktatási minisztérium arra törekszik, hogy Kínában tartsa az egyetemistákat, nem pedig arra, hogy támogassa a külföldre küldésüket.

A Fudannak ugyan jó lenne egy európai campus, de nem biztos, hogy a minisztérium is ezt akarja.

Goodman szerint elképzelhető tehát egy olyan forgatókönyv, hogy a Fudan lobbistái egy szintig eljutottak a kínai állampártban, és így az egyetem alá tudott írni egy megállapodást a magyar kormánnyal, ám könnyen előfordulhat, hogy nem lesz semmi a nagyratörő tervekből, mert amint beindulna a megvalósítás, a párt leállítja.

(Kiemelt kép: A Fudan egyetem építésének tervezett helyszíne Budapest kilencedik kerületében, 2021. április 23-án. Fotó: AFP | Kisbenedek Attila)