Nem drágul a menza szeptembertől

Míg tavaly 30 százalékos áremelkedéssel kellett a szülőknek szembenézniük, idén  – úgy tűnik – nem drágul az iskolai menza.

2023. augusztus 7., 11:21

Szerző:

Szeptembertől szinte sehol nem terveznek áremelést a közétkeztetésben – mondta az Eduline-nak Zoltai Anna, a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetségének (Közszöv) elnöke. Ennek oka Zoltai szerint az élelmiszerárak „oda-vissza ugrálása”, valamint hogy a piaci résztvevők a a közétkeztetési rendszerben látnak annyi mozgásteret, hogy ne kelljen belenyúlni az érvényben lévő árazásba.

Zoltai Anna szerint országszerte óriási különbségek vannak a menzák árai között. Ennek az az oka, hogy a közétkeztetés térítési díját az önkormányzatok határozzák meg, tehát ahány önkormányzat, annyi féle díj van. Általában napi 600 és 1200 forint között mozog az étkezés ára, ami nem fedi le a teljes közétkeztetés költségeit:

„Három forrásból tevődik össze a közétkeztetés: vannak a befizetett díjak, amelyek a fogyasztói befizetések. Ez sok esetben még kevesebb, mint amennyit megállapít az önkormányzat, mert valamilyen szociális rászorulási alapon tud csökkenteni – ez a rész az összes költség nagyjából 23 százalékát jelenti. Ehhez hozzájárul a fenntartó, tehát az önkormányzat vagy az intézmény, ami körülbelül húsz százalékot tesz ki, vagy kicsivel kevesebbet. A legnagyobb arányban a terheket az állam viseli, ami összesen 57 százalék. 2023-ban az állami költségviselés összesen 101 milliárd 521 millió forintot jelent” – összegzi a szakember.

A Közszov elnöke szerint óriási a pazarlás is, nagyon sok étel marad meg. Ennek kiküszöbölésére többféle módszert vetettek be az iskolák: van, ahol svédasztalra teszik ki az ételt a gyerekeknek, akik így annyit szedhetnek, amennyit szeretnének, és abból, ami nekik szimpatikus. Ez a rendszer működik az egyik vidéki, önkormányzati fenntartású középiskolában is, ahol már két éve ilyen formában ebédelnek a diákok. Itt az eddigi tapasztalatok alapján úgy tűnik, hogy a hulladékmennyiség nyolcvan százaléka lecsökkenthető, ezen túl pedig azt is megfigyelték, hogy abból a korosztályból, amelyik a normál rendszerű menzából lemorzsolódik, felső tagozattól fölfelé visszaszivárog a diákok legalább fele.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTI Fotó: Balázs Attila)