Nem csoda, hogy munkaerőhiány van itthon: havi 700 ezres álomfizetéssel várják külföldön a magyar melósokat

2018. október 7., 07:56

Szerző:

Egy osztrák üvegfeldolgozó cég álláshirdetéséről ír a Pénzcentrum, a portál szerint ugyanis a vállalat már célzottan a Youtube-on hirdet a magyar dolgozók számára, a videók előtt.

A felvételen Krisztián, a magyar munkás mutatja be a céget, a munkát és beszél az elvárásokról is. Elmondása szerint, fontos a kitartás és a szorgalom, valamint a fizikai állóképesség is. Elengedhetetlen az elegendő német nyelvtudás a munka és biztonsági utasítások megértéséhez és végrehajtásához.

A fizetés az alábbiak szerint alakul:

    • éves bruttófizetés, német nyelvtudással rendelkező, termelésben dolgozóknak: legalább 24 640 euró
    • éves bruttófizetés szakmunkásoknak (fém-szakmunkás, elektrotechnikus stb.) kiváló német nyelvtudással legalább 26 500 euró
    • üvegipari szakmunkásoknak (hőszigetelt üveg, szabás stb.) kiváló német nyelvtudással legalább 28 800 euró
    • Ez forintba átszámítva (1euró=324HUF) 7 millió 983 ezer és 9 millió 331 ezer forintot jelent évente, tehát
  • a havi kereset 665 és 777 ezer forint között lesz valahol, képesítéstől függően.

Ezen kívül a cég ígér még karácsonyi pótlékot, vásárlási kedvezményt, menzai támogatást. Mivel a wagraini gyár közel 300 kilométerre van a magyar határtól, ezért az ingázás gyakorlatilag lehetetlen, tehát a munkavállalóknak mindenképpen kint kell lakniuk és az osztrák albérletárakkal kénytelenek kalkulálni.

Üvegipari szakemberként persze itthon is hamar el lehet helyezkedni. Egy székesfehérvéri üzembe keresnek 2 vagy 3 műszakos munkarendbe szakembereket nettó 140 - 170 ezer forint-os alapbérért + nettó 27 ezer forintos cafeteriáért. Ezen kívül pedig utazási támogatás is jár.

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.