Negyvenhárom év után kirakták a horgászokat a dégi Festetics-kastélyból

Ígéretek voltak, de segítség egyelőre nincs a horgászoknak.

2023. március 2., 21:58

Szerző:

A Pecaverzum horgász-szakportál írta meg, hogy 43 éve alakult Park-Tó Horgász Egyesület az elmúlt évtizedek alatt folyamatosan biztosította a horgászati lehetőséget a dégi Festetics-kastély területén található Park-tó nagyobbik víztestén. Tavaly év végén azonban nem hosszabbított velük szerződést az ingatlant működtető állami cég, így most horgászati lehetőség nélkül maradtak a környékbeliek. Az egyesület elnöke már minden követ megmozgatott, de segíteni eddig senki sem tudott.

Február 4-én tartotta rendes évi közgyűlését a Dég Park-tó Horgász Egyesület, a legfontosabb napirendi pont az egyesület jövőbeni működése volt.

Az összejövetelen tájékoztatták a tagokat, hogy a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. (NÖF Nonprofit Kft.) és az egyesület közötti együttműködési tóhasználati szerződés 2022. december 31-ével hatályát vesztette, így a vízterületen az év eleje óta egyáltalán nem lehet horgászni.

„Ígéretet rengeteget kaptunk, de ezek egyike sem valósult meg. A több hónapig tartó levelezés, e-mailezés szinte teljesen eredménytelen volt, tulajdonképpen senki érdemi válaszra sem méltatta a közel 100 főt számláló, több mint 40 éve működő helyi horgászegyesületet” – számolt be a történtekről közösségi oldalán a Dég Park-tó Horgász Egyesület.

Azt is közölték, hogy december 1-jétől a NÖF Nonprofit Kft-nél teljes vezetőségváltás történt (Oláh Zsanett lett az új ügyvezető igazgató), így gyakorlatilag minden korábbi kapcsolatuk megszűnt a céggel. Természetesen próbálták az új vezetőséggel is felvenni a kapcsolatot, de válaszra sem méltattak őket.

Sok-sok eredménytelen e-mail és telefonhívás után február elején írtak egy e-mailt, hogy egyelőre nem kívánnak új szerződést kötni a Dég Park-tó Horgász Egyesülettel.

„Az, hogy a Dég közösségi életében mindig is nagy szerepet játszó horgászatot, illetve a horgászegyesület működését egy 3 soros e-maillel kívánja megszűntetni egy állami cég, a NÖF Nonprofit Kft., arra nem találunk szavakat. Jelenleg tehát semmilyen horgászati tevékenység nem folytatható a dégi Park-tavon. A horgászat tilalmát az égvilágon semmi sem indokolja. Eddig is békésen megfértek egymás mellett a kirándulok, a szabadtéri sportot űzők, a filmforgatásokban résztvevők és természetesen a horgászok is. Természetesen nem hagyjuk annyiban, hogy egy tollvonással megszüntessenek minket, célunk továbbra is az, hogy a nagy múlttal rendelkező egyesületünk fennmaradjon, és legyen vizünk is, ahol horgászhatunk. És ez a tó csakis a Park-tó lehet” – zárták tájékoztatást.

A NÖF Nonprofit Kft. honlapja szerint kulturális, örökségvédelmi feladatok ellátására jöttek létre. Céljuk a műemléki védelem alatt álló épületek fenntartható hasznosítása, közreműködés azok fejlesztésében, felújításában. További kiemelt feladatuk a látogatók számára vonzó tartalommal megtölteni műemléki helyszíneket.

A hazai épített örökségvédelem aktív szereplőjeként több mint 50 műemléki védettségű épületet üzemeltetnek. Portfóliójukban az épített örökségeink megóvására irányuló fejlesztések mellett kiemelt állami beruházások is megtalálhatók.

Hozzájuk tartozik a dégi Festetics-kastély is, amelynek a területén található a Park-tó, ahová az év eleje óta nem engedik be a horgászokat.

Az ügyben a feol.hu is közölt cikket. Megkeresték a NÖF Nonprofit Kft.-t. A többi között afelől érdeklődtek, hogy a későbbiekben terveznek-e új szerződést kötni a Dég Park-Tó Horgász Egyesülettel? Általánosságban a horgászatot, annak lehetőségét ki szeretnék-e vonultatni a kastélyparkból vagy sem? Szerződés hiányában bizonyos horgászversenyek – egyéb engedély megléte mellett – megrendezhetők-e a tavon?

Válaszukban mindösszesen annyit írtak: „A dégi Festetics-kastély parkjához közvetlenül kapcsolódó tavak koncepcionális megújítása, funkcionális újragondolása folyamatban van.”

Magócs Gábor elnök a Pecaverzumnak elmondta, több fórumon is próbálkoztak eredményt elérni, keresték a Magyar Országos Horgász Szövetséget (Mohosz), a halászati felügyelőt, illetve Varga Gábor országgyűlési képviselőt, de előre lépés nem történt, segíteni senki sem tudott.

„Van olyan idős horgászunk, aki már 40 éve ugyanannál a fánál horgászik. Vele hogyan értessem meg, hogy nem pecázhat többet szeretett taván, amelyért oly’ sokat tettek az évtizedek alatt” – tette fel a költői kérdést az elnök.

Magócs Gábor szerint az elmúlt 43 évben (1980-ban alakult az egyesület) nagyon sokat költöttek saját forrásból a tóra, annak fenntartására, illetve a tagok évente összesen 2500 óra közösségi munkát végeztek.

„A tó állami tulajdonban van, a vagyonkezelő a NÖF Nonprofit Kft., amely jelenleg a halgazdálkodási jogot gyakorolja. A víztestet különleges rendeltetésűnek nyilvánították. Ez feljogosít arra, hogy a halgazdálkodási tervet felülírják a turisztikai szempontok” – nyilatkozta az elnök, aki kompromisszumos megoldásban is benne lenne.

A kastély területén ugyanis több víztest is található. Magócs Gábor el tudná képzelni, hogy a kisebb, 4 hektáros tórészletet (alábbi képünkön bekarikázva) használhassák, amelyet halrács választ el a 7 hektárostól, és jóval távolabb terül el a főépülettől és szigeten található Hollandi-háztól.

„A NÖF Nonprofit Kft. legfőbb gondja, hogy a horgászok zavarják a látogatókat. Mi akár azt is elfogadnánk, hogy nyitva tartási időn kívül horgászhassunk, és akkor tényleg senkit sem zavarnánk” – árulta el az elnök.