Negyven éve nem haltak meg ennyien tavasszal, mint idén

Fél év alatt annyian haltak meg, mint máskor egy év alatt.

2021. április 30., 10:53

Szerző:

Márciusban az egy évvel korábbihoz képest 40 százalékkal többen, 16 379-en haltak meg Magyarországon - derül ki a KSH pénteken közzétett jelentéséből.

Az 1983-as, rendkívül magasan tetőző influenzajárvány óta nem volt ilyen nagymértékű a márciusi halálozások száma, aminek hátterében természetesen a koronavírus-fertőzés okozta halálozások megnövekedett száma áll - írja a portfolio.hu

2000 óta az idei március volt a harmadik legtöbb halálesettel járó hónap. Az első és a második 2020 decembere és novembere. Mivel az adatokat folyamatosan pontosítja a KSH, nem kizárt, hogy végül ez a március lesz a legsúlyosabb.

2021. január-márciusban 41 727-en haltak meg, 7072-vel többen, mint egy évvel korábban. A szökőnaphatás figyelembevételével a halálozások számának növekedése 22 százalékos volt ebben az időszakban. Januárban 17, februárban 7,8, márciusban 40 százalékkal többen hunytak el az egy évvel korábbihoz képest.

A halálozások száma mindegyik régióban nőtt: a legnagyobb mértékben, 36 százalékkal a Dél-Dunántúlon, a legkisebb mértékben, 9,1 százalékkal Budapesten.

Kiemelték: a halálozások száma a születésekénél jelentősebb mértékben emelkedett, ezért a természetes fogyás mértéke 57 százalékkal, a szökőnaphatást is figyelembe véve 59 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest.

A magas halálozási adatok magyarázzák, hogy márciusban a hazai lakosság természetes fogyása 8620 fő volt, szintén csak a második járványhullámban láthattunk ennél magasabbat az utóbbi két évtizedben. Tavaly október óta (a későbbi revíziók mértékétől függően) 37-38 ezer fő volt a természetes fogyás Magyarországon, ami azt jelenti, hogy az elmúlt fél évben annyival csökkent a népesség, amennyivel egy év alatt szokott.

(Kiemelt képünk illusztráció: MTI | Czeglédi Zsolt)