Négyezer közmunkás kerülhet utcára hétfőn

2018. július 1., 12:25

Szerző:

Négyezer kulturális közmunkás válhat munkanélkülivé jövő hétfőtől. A polgármesterek a napokban kaptak levelet, hogy hány embert kell elbocsátaniuk – tudta meg a Magyar Hang című lap. A Közmunkások Szakszervezete szerint a kormány ezzel több ezer családot taszít a kilátástalanságba, méghozzá egyik napról a másikra. Ezzel kapcsolatban az RTL Klub híradója készített riportot, miközben a hetilap arról írt: az érintettek közül sokan aprófalvakban dolgoznak, például könyvtárakban, művelődési házak működtetésében kaptak fontos feladatokat. 

 

A kistelepüléseken – a kulturális közfoglalkoztatottak 65 százalékát itt alkalmazzák – minimális az esélye annak, hogy ezek az emberek a munkaerőpiacon állást találjanak.

Nemcsak azért, mert a néhány száz fős falvakban nemigen akad hasonló munkakör, hanem mert e helyeken a programban részt vevők többsége 50 év körüli; egy részük pedig szellemi vagy fizikai állapotuk miatt nem képes a versenyszférában helytállni. A balhét mindenesetre a polgármesterekkel vitetik el: mivel a kistelepüléseken rájuk hárul az ilyen ügyek intézése, nekik kell az érintetteket tájékoztatni arról, hogy hétfőtől nem lesz munkájuk.

A faluvezetők azonban csak a napokban kapták meg a levelet, ami egy tavalyi kormányrendeletre hivatkozik. Ebben jelölték meg célként a közfoglalkoztatottak számának csökkentését. Ezen kívül a szakképzett munkaerő hiányával indokolták a lépést, nem mintha a kormány ne lenne tisztában azzal, hogy a közmunka-programban foglalkoztatottak nem feltétlenül tudnak elhelyezkedni szakképzettséget igénylő pozíciókban.

Olyan szabályokat akartak bevezetni a koreaiak által vezetett iváncsai akkumulátorgyárban, ami kiverte a biztosítékot a magyar munkavállalóknál. Nem mondják meg, mi az oka, ha rosszul lesznek a dolgozók a munkahelyükön, a szigorú biztonsági előírásokra viszont nagyon odafigyelnek, a telefonok kamerája le van takarva, amit a biztonsági szolgálat ellenőriz is. A Házon kívülnek az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója mesélt arról arc és név nélkül.

Magyarországon tavaly 115 ezer 65 évesnél idősebb magyar dolgozott a nyugdíj mellett. A legtöbben a feldolgozóiparban tevékenykedik, de a kereskedelemben és gépjárműjavításban is szép számmal dolgoznak az idősek.