Ne kegyeleti okok miatt mondjon le! 

Pruck Pál gyermekének levele az ’56-os emlékbizottsághoz.

2016. november 2., 07:38

Dózsa László – olvasható az ’56-os emlékbizottság egyik plakátján egy pesti srác fényképe fölött. Csakhogy Pruck Pál családja állítja: a fotón nem a színész Dózsa, hanem a már nem élő Pruck Pál látható. Bár Dózsa László továbbra is meg van győződve arról, hogy ő látható a képen, „önmagát letagadva” kegyeleti okokból lemond arról, hogy ő van a képen.

Pruck Pál egyik gyermeke az ’56-os emlékbizottságnak írt nyílt levelet juttatott el a 168 Óra szerkesztőségéhez, amelyet alább közlünk:

„Tisztelt ’56-os emlékbizottság!

Mélységesen fel vagyok háborodva és sértettnek érzem magam.

Forrás: 56-os Emlékbizottság Forrás: ’56-os emlékbizottság

Mivel nem vagyok pesti lakos, így csak az RTL Híradóból értesültem arról a tényről, hogy édesapám fényképével van kiplakátolva Budapest. Ezen nem lepődtem meg, hiszen gyermekkorom óta megszoktam, hogy október 23-a környékén minden évben felbukkan ez a fotó a »fiatal harcosról«, Pruck Pálról. De amikor szembesültem azzal a ténnyel, hogy az én édesapám fotóján másnak a neve szerepel, mégpedig egy bizonyos Dózsa Lászlóé, nagyon felháborodtam.

Tisztelt emlékbizottság!

Mielőtt önök ezt a fotót felhasználták, egyáltalán utánajártak annak, hogy ki van a képen? Ezt a fotót a keletkezése óta ismeri a család, és mi, Pruck Pál gyerekei, születésünk óta. Én száz százalékig biztos vagyok benne, hogy a fotón az én édesapám van. Maga a fotós is odaírta. De ha ez nem lenne elég, 1986-ban, a forradalom 30. évfordulóján még riportot is készítettek vele. Önök erről nem tudtak?

Semmi gondom, se nekem, se a testvéreimnek azzal, hogy a fotót felhasználják, de akkor a pontos névvel és adatokkal tegyék: Pruck Pál, 1942–2000. Sem az édesapánknak, sem nekünk soha semmiféle előnyünk, hasznunk ebből a képből nem származott. Édesapánk soha nem kapott kitüntetést, igaz, nem is várta el. Ő csak egy srác volt, és nem volt hős. De ő van azon a képen, amelyet most Dózsa László a magáénak tart. Milyen alapon? Megkérdezték tőle? A tisztelt emlékbizottság nem vizsgálta meg pontosan, hogy ki van a képen?

Érdekelne, mi a tervük, hogyan javítják ki ezt az óriási baklövést. Nekem az lenne az elégtétel, ha a házakon, a plakátokon, a honlapon a nevét és az adatokat kijavítanák.

Továbbá az, ha Dózsa László nem kegyeleti okok miatt mondana le a fotóról, hanem bevallaná, hogy nem ő van rajta. Sajnos édesapám már nem él, de a korabeli fotók elég jó bizonyítékok.

Tisztelettel: Csőkéné Pruck Erika”

10:20

Csaknem 30 millió forintot loptak el telefonos alkalmazás segítségével egy zalai férfitől, az eset kilenc gyanúsítottja azonban másoktól is milliókat szerzett hasonló csalással – közölte a Zala Vármegyei Főügyészség szóvivője pénteken. Az átverés során a bankszámláinkhoz férkőznek hozzá a bűnözők.