Navracsics: El fogják fogadni az EU-ban a keleti vakcinákat

A volt EU-biztos szerint már csak a turizmus fenntartása miatt is fontos az, hogy a kínai és az orosz vakcinákat is elfogadják.

2021. május 7., 09:09

Szerző:

Navracsics Tibor szerint megvan rá az esély, hogy olyan szabályozás születik az EU-ban, amely diszkriminálja azokat, akiket a WHO vagy az EMA listájára fel nem vett vakcinával oltottak be.

A volt EU-s biztos KeljfelJancsi című műsorunkban azt mondta: technikailag ez lehetséges, politikai értelemben nem igazán. Az Európai Bizottság eredeti javaslata szerint minden tagállam maga dönthet arról, ki és milyen oltással léphet be az országba. A parlamentnek, és a bizottságnak is van egy javaslata, a tanáccsal pedig alkudoznak, amelynek végén kötnek majd egy egyezséget – mondta Navracsics. 

Véleménye szerint nem lesz univerzális, mindenkire érvényes szabályozás, és megvan annak a lehetősége, hogy az EMA és a WHO által nem hitelesített vakcinák elfogadása helyett valószínűleg több országban is a gyorstesztet fognak alkalmazni.

Kiemelte: ugyan még nem zárultak le az egyeztetések, de valószínűleg kétoldalú megállapodásokkal az összes EU-s országban el fogják fogadni a keleti vakcinákat is. Navracsics szerint már csak a turizmus fenntartása miatt is fontos az, hogy a kínai vakcinát engedélyezzék. Mindenki abban érdekelt, hogy minél inkább hasonlítson a helyzet a járvány előtti állapotokra – mondta. Az Európai Unió és Oroszország közötti konfliktust felül fogják írni a személyek mozgásának fontosságát hangsúlyozó érvek. 

Magyarország májustól novemberig az Európai Tanács elnöki feladatait látja el – mondta Navracsics Tibor, aki szomorúan tapasztalta, hogy erről viszonylag kevés hír jelenik a hazai sajtóban. Hozzátette: az erre való felkészülés jegyében szerveztek egy konferenciát, ahova meghívták azokat embereket, akik ezzel fognak foglalkozni. A nemzeti kisebbségek helyzetével kívánnak kiemelten foglalkozni az Európai Tanácsban. A szervezetnek 47 tagja van, tehát majdnem dupla annyi résztvevővel bír, mint az EU, és alapvetően kormányközi szervezetként működik.

Navracsics szerint Magyarország a többoldalú nemzetközi együttműködéseket nem használja ki eléggé, leginkább a kétoldalú megállapodásokat használják inkább. Pedig ez egy olyan porond lenne, ahol a méretünkhöz képest jobban tudnánk érdeket érvényesíteni – mondta a politikus. Zárásként azt is kiemelte, hogy idén a V4 elnökséget is Magyarország tölti majd be.

(Kiemelt kép: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)