MÚOSZ: hecckampány csapdájába esett Csák miniszter

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége tiltakozó nyilatkozatában reagált Csák János utasítására, amivel a miniszter jóváhagyta a Mi Hazánk kezdeményezését a World Press Photo kiállítás cenzúrája kapcsán.

2023. október 30., 14:49

Szerző:

„Első szóra bedőlt egy politikai hecckampánynak” – üzente a MÚOSZ Csák János kulturális és innovációs miniszternek. Mint ismert, Csák János Dúró Dóra, a Mi Hazánk politikusa kezdeményezésére megtiltotta a World Press Photo kiállítás látogatását a 18 éven aluli fiataloknak.

A Hvg emlékeztet, hogy Csák János Dúró megkeresését követően a családok védelméről szóló törvényre hivatkozva utasította a kiállításnak helyt adó Nemzeti Múzeum főigazgatóját, hogy szigorítsa a látogatás szabályait. Ezt L. Simon László készségesen azonnal meg is tette.

„A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) tiltakozik Csák János miniszter döntése ellen, amellyel megtiltotta, hogy a World Press fotókiállítást a 18 évnél fiatalabbak látogathassák. Egy politikai hecckampánynak szinte első szóra bedőlve, a kormány egyik tagja megfosztott minden 18 évnél fiatalabb magyar állampolgárt attól, hogy megtekinthesse a világ legrangosabb fotókiállítását, amely egyébként a világon mindenütt szabadon látogatható” – írja közleményében a szervezet.

A MÚOSZ arról is írt, hogy a Mi Hazánk politikusa már korábban jelentős példányszámnövelést ért el azzal, hogy bedarált egy – szerinte a homoszexualitást népszerűsítő – könyvet.

Hozzáteszik: „a MÚOSZ nem álszent, és nem gondoljuk, hogy a Fülöp-szigeteki meleg idősotthon lakóit bemutató fotósorozat megnézése után bármelyik látogató kedvet kapna nemi identitása megváltoztatásához. De nem ez a hely és alkalom a törvényről újra nyitni a vitát, pedig látható, több az okozott kár, mint a remélt haszon. A MÚOSZ most az eljárás módszere és üzenete miatt tiltakozik”.

Álláspontjuk szerint a melegellenes kampányok eszközévé vált a kormány. „Már a művészet sem számít, elég egy kis provokáció, és beindul a tiltás, a cenzúra kormányzati gépezete” – zárul a közlemény.

(Kiemelt kép: a Magyar Nemzeti Múzeum bejárata. Forrás: Magyar Nemzeti Múzeum FB-oldal)