06:45 - 09:00

Keljfeljancsi

Fiala János műsora

Müller Cecília: Túl korai lenne az enyhítés

A járványgörbe tíz napja nem csökken, a második hullám lefelé tartó szakasza megtorpant, a jobban fertőző vírusmutációk miatt ismételt emelkedő tendencia jöhet.

2021. február 10., 14:04

Szerző:

A járványügyi adatok alapján túl korai lenne a szabályok enyhítése - mondta az országos tiszti főorvos az operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján. Müller Cecília hozzátette: több városban – így Kecskeméten és Miskolcon is – „foglalkoznak a gondolattal”, hogy enyhítenek az elrendelt szabályokon, a hozzáférhető adatok alapján azonban mindenkit körültekintésre és maximális óvatosságra intene.

A járványgörbe tíz napja nem csökken, a második hullám lefelé tartó szakasza megtorpant, számítások szerint várhatóan a ragályosabb vírusmutáció miatt ismételt emelkedő tendencia jöhet.

Közben a múlt héten országszerte több mint tízezer embert oltottak be a háziorvosi rendelőkben. Ezt már Békássy Szabolcs, az Országos Háziorvosi Kollégium vezetője mondta, aki azt is közölte, az elmúlt héten a legveszélyeztetettebb korcsoportba tartozó 82 év felettieket oltották be a háziorvosok, további 30 ezer embert pedig oltópontokra irányítottak, hogy ők is megkaphassák a vakcinát.

Az oltási kampány a héten is folytatódik a háziorvosoknál, így 2040 praxisnak lesz lehetősége az AstraZeneca vakcinájával beoltani az 59 év alattiakat. További 2964 rendelőben pedig a Pfizer készítményével oltják be a legidősebbeket. Ezen a héten így már nem lesz olyan magyarországi háziorvosi praxis, ahol ne szereznének tapasztalatot a vakcinázásban – jelezte Békássy Szabolcs.

(Kiemelt kép: MTI/kormany.hu/Botár Gergely)

 

05:37

Esni viszont valószínűleg nem fog. A legmagasabb nappali hőmérséklet 5 és 10 fok között alakul.