Müller Cecíliát másodszor is beoltották

Még 40 ezer embert oltanak be a héten, 75 ezren kapták már meg a második adagot is.

2021. február 3., 18:43

Szerző:

Müller Cecília országos tisztifőorvos szerdán három héttel az első adag beoltása után – a budapesti Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban megkapta a koronavírus elleni vakcina második adagját is.  A Pfizer-BioNTech amerikai és német fejlesztésű oltóanyagát ismét Bedros J. Róbert főigazgató, egyben az országos kórházfőparancsnok helyettese adta be a szakembernek.

Müller elmondta: az a cél, hogy a lehető leggyorsabban a legtöbb embert immunizálják, előrevéve a magas kockázatú csoportokat. Hozzátette:

75 ezren a már második védőoltást is megkapták.

Az országos tisztifőorvos arról is beszélt, hogy az aktív fertőzöttek száma napról napra csökken, jelenleg 85 313 beteget tartanak nyilván, közülük 3697-en szorulnak kórházi ápolásra, 269-en lélegeztetésre,

már több mint 272 ezren meggyógyultak a betegségből.

A héten elkezdődik az legidősebbek oltása, a háziorvosok már megkapták az oltásra előre regisztráló idősek névsorát, és a Moderna-vakcináját már kiszállították a kormányhivatalokhoz. Ebből kap majd 1080 háziorvosi praxis egy-egy ampullát, amelyből tíz-tíz ember oltható - ismertette.

Lehetőség van arra is, hogy más praxisokból hat-hat ember oltópontokon kapja meg az oltást. Az oltást kérők szállítását főként betegszállítókkal, adott esetben önkormányzati vagy családi segítséggel lehet megoldani - mondta a tisztifőorvos. Hozzátette: a betegszállítóknak részletes protokollt állított össze a mentőszolgálat; ebben az esetben az idősekkel betegkísérő megy, és ápoló is lesz velük.

Így összesen 40 ezer ember kaphat az elkövetkező napokban védőoltást - közölte.