Müller Cecília: Változott a várandós nők és kismamák oltásának szakmai ajánlása

A szülést megelőző negyedik hétig megkaphatják a második dózist is.

2021. május 12., 14:18

Szerző:

Módosul a várandós nők és szoptatós kismamák oltásának a szakmai ajánlása – közölte Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs sajtótájékoztatóján szerdán, hozzátéve: az érintetteknek továbbra is Pfizer és a Moderna vakcináját ajánlják, és mind eddig is, az oltást a terhesség 12. hete után lehet beadni. Korábban viszont a második oltást csak a szülés után kaphattak meg a terhes nők, ez változik: „A második dózist is megkaphatják a várandósság időtartama alatt, de erre a 36. hét előtt sort kell keríteni" – mondta. Ebben az időintervallumban az oltóorvos és a szülész-nőgyógyász szakorvos dönt az oltás legideálisabb időpontjáról.

„A 36. hét után már bármikor beindulhat a szülés, a védőoltás esetleges hatásait és a szüléssel kapcsolatos eseményeket pedig nem szerencsés együtt kezelni" – magyarázta Müller az új szakmai ajánlást. Eszerint a várható szülést megelőző negyedik hétig, illetve a szülést követő második héttől javasolják beadni az oltást a kismamáknak.

A tiszti főorvos emellett elmondta, Budapesten és a főváros agglomerációjában is csökken a koronavírus örökítőanyagának a koncentrációja a szennyvízben.

(Kiemelt képünk illusztráció: Fotó: MTI/Botár Gergely/kormany.hu)