Moszkva „barátságtalan országgá” nyilvánította Magyarországot

Magyarország megszavazta az uniós szankciókat, ezért került fel a „barátságtalan országok” listájára. Oroszország döntése arra is kihathat, milyen áron és milyen pénznemben fizethetünk az orosz gázért. 

2023. március 30., 12:43

Szerző:

Oroszország hozzáadta Magyarországot is az úgynevezett „barátságtalan országok” listájához – írja az orosz állami hírügynökségre hivatkozva az Index. A listát a háború kitörése után hozták létre, és a rajta szereplő országokkal szemben számos szankciót vezettek be az oroszok. Ezek közül az egyik legjelentősebb intézkedés az, hogy a listán szereplő országok kizárólag rubelben fizethetnek az orosz gázért.

Jevgenyij Sztanyiszlavov, Oroszország budapesti nagykövete közölte egy interjúban, hogy Magyarország is felkerült a listára. A diplomata azt mondta, hogy Magyarországot az oroszellenes szankciók jóváhagyása miatt tették fel a „barátságtalan országok” listájára. Sztaniszlavov azt is hozzáfűzte, hogy mindemellett a budapesti kormány egy „pragmatikus” álláspontot képvisel a háború kérdésében, és „nem enged a NATO és az EU részéről történő nyomásgyakorlásnak”. Egy bizonyos mértékig ebben Budapest sikeresnek is bizonyult, de ettől még tény: Magyarország aláírta az összes brüsszeli szankciós csomagot, és be is kell tartania azokat. Ezért minősítették Oroszországgal szemben barátságtalan országnak, amellyel szemben válaszlépéseket lehet tenni – mondta Jevgenyij Sztanyiszlavov a RIA Novosztyinak.

Jevgenyij Sztanyiszlavov arról is beszélt a RIA Novosztyinak, hogy az orosz Gazprom és a magyar MVM a közeljövőben újratárgyalhatja 2021 szeptemberében kötött hosszú távú, évente 4,5 milliárd köbméternyi földgázra szóló szerződést.

(Kiemelt képünk: Jevgenyij Arnoldovics Sztanyiszlavov, Oroszország új budapesti nagykövete beír a vendégkönyvbe megbízólevelének átadása után a Sándor-palotában 2021. április 21-én. MTI/Bruzák Noémi)