Most az uniós munkavállalók érdekeit védő Európai Munkaügyi Hatóságot szavazta le a Fidesz

2018. december 11., 15:14

Szerző:

– A Fidesz képviselőinek furcsa aberrációja, hogy amikor csak tehetik, szembe mennek a magyar emberek és a magyar munkavállalók érdekeivel. Most sem okoztak csalódást – közölte Ujhelyi István. Az MSZP európai parlamenti képviselője felhívta a figyelmet:

az Európai Parlament mai plenáris ülésén jobb- és baloldali nagy többséggel döntöttek az Európai Munkaügyi Hatóság létrehozásáról, amelyet a Fidesz képviselői – összhangban az Orbán-kormány eddig képviselt illiberális álláspontjával – nem támogattak.

– Ez nem érdekképviselet, ez a magyar emberek elárulása – írta Ujhelyi, emlékeztetve arra: az Európai Munkaügyi Hatóság jövőbeni feladata biztosítani, hogy a munkavállalók mobilitására vonatkozó uniós szabályokat EU-szerte minden tagállamban méltányosan, egyszerűen és hatékonyan érvényre juttassák, de szintén ennek a hatóságnak lesz feladata fellépni a szociális és munkaügyi szabályokkal való – akár határokon átnyúló – visszaélések ellen is.

Leegyszerűsítve: ez az uniós intézmény védi és támogatja például azokat az uniós polgárokat, akik rövidebb vagy hosszabb időre egy másik tagállamba mennek dolgozni.

– A Fidesz már régóta egyértelművé tette, hogy másodrangú állampolgárként tekint a kivándorolt tömegekre és semmibe veszi a munkavállalók jogait, illetve érdekeit. Ezért is alkalmatlanok a magyar emberek európai képviseletére – zárta rövidre a szocialista EP-képviselő.

Kedden túlnyomóan derült, száraz időre van kilátás. Európa időjárását egy kiterjedt anticiklon befolyásolja. Napközben többfelé megélénkül, kedden a Dél-Dunántúlon időnként meg is erősödik a délkeleti, keleti szél.

Olyan szabályokat akartak bevezetni a koreaiak által vezetett iváncsai akkumulátorgyárban, ami kiverte a biztosítékot a magyar munkavállalóknál. Nem mondják meg, mi az oka, ha rosszul lesznek a dolgozók a munkahelyükön, a szigorú biztonsági előírásokra viszont nagyon odafigyelnek, a telefonok kamerája le van takarva, amit a biztonsági szolgálat ellenőriz is. A Házon kívülnek az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója mesélt arról arc és név nélkül.

Magyarországon tavaly 115 ezer 65 évesnél idősebb magyar dolgozott a nyugdíj mellett. A legtöbben a feldolgozóiparban tevékenykedik, de a kereskedelemben és gépjárműjavításban is szép számmal dolgoznak az idősek.