A móri mészárlásért életfogytiglanra ítélt Weiszdorn Róbert ma már inkább lelőné a társát

2019. augusztus 23., 09:50

Szerző:

Interjút adott a Blikknek Weiszdorn Róbert, a magyar kriminalisztika történetének legsúlyosabb rablógyilkossága miatt életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt Weiszdorn Róbert.

A ma 45 éves férfi volt az, aki őrt állt a móri bank előtt 2002. május 9-én, míg társa, a később a börtönben öngyilkosságot elkövető Nagy László szabályosan kivégezte a fiók alkalmazottait és ügyfeleit, összesen nyolc embert. A móri mészárlásnak Weiszdorn volt a társtettese, őt az őr lelövéséért ítélték el.

Weiszdorn 12 éve ül a börtönben, ahol teológiát tanul. A Blikknek azt mondta, a vallás rengeteget segít, ma már teljesen másképpen látja a világot és magát is. Máig kitart amellett, hogy fogalma sem volt arról, hogy amíg ő a bank ajtajában áll, Nagy halomra lövi bent az embereket.

Bíróság - Móri bankrablás - Felülvizsgálati tárgyalás Weiszdorn a vádlottak padján 2011-ben
Fotó: Marjai János

"Ha tudom, valószínűleg végeztem volna vele, hogy a többiek megmeneküljenek. (...) Rengetegen felróják nekem, hogy ha ez valóban így volt, miért nem mentem be a rendőrségre és mondtam el, hogy mit tettünk. Ma is csak azt tudom mondani, hogy egy rettentő naiv ember voltam, akit László totális lelki terrorban tartott. Féltem tőle, azzal fenyegetett, hogy a családomon áll bosszút, ha bármit teszek. És én ezt elhittem neki" - mondta Weiszdorn.

"A bíróság ítélete szerint az én golyóm oltotta ki az őr életét, de szerintem ez nem így van. Valóban felé lőttem figyelmeztetésként, de utána még élt. Nagy végzett végül vele, ahogy a többiekkel is. Én nem öltem embert Móron, de mivel társtettese voltam ennek a borzalomnak, nem vitatom, hogy súlyos büntetést érdemelek. De nem negyven évet, az biztos" - mondta a háromgyerekes férfi, akinek álmaiban még ma is rendszeresen visszatér a mészárlás napja.

Weiszdorn Róbert a bíróság ítélete alapján legkorábban 40 év múlva szabadulhat, így 28 évig még biztosan rácsok mögött marad.

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.