Molnár Piroska olvassa fel a Budapest Pride-kampány gyűlöletellenes versét

A Budapest Pride, a Phiren Amenca, a Haver Alapítvány és a Political Capital közös kampányt indított Összefogás a gyűlölet ellen címmel. Közös petícióban kérik Novák Katalin köztársasági elnököt, hogy legyen mindenki köztársasági elnöke, és álljon ki a sérülékeny kisebbségek mellett.

2023. augusztus 15., 18:20

Szerző:

A kampány reklámfilmjét a Cannes-ban is díjazott animációs filmrendező, Tóth Luca készítette. A kisfilmben roma, zsidó, LMBTQ és háború elől menekülő karaktereket láthatunk, akik József Attila Tedd a kezed című versét olvassák. A vers a filmben Molnár Piroska hangján szólal meg, aki számos alkalommal állt ki az emberi jogok védelme mellett.

A Budapest Pride, a Phiren Amenca, a Haver Alapítvány és a Political Capital közös kampányt indított Összefogás a gyűlölet ellen címmel. Petíciójukban arra kérik Novák Katalin köztársasági elnököt, hogy legyen mindenki köztársasági elnöke, és álljon ki a sérülékeny kisebbségek mellett.

Az emberi jogi kampány indulását a 28. Budapest Pride Felvonuláson jelentették be. A Budapest Pride elnöke, Radványi Viki így fogalmazott beszédében:

„Mi hiszünk abban, hogy a társadalmi változásokat nem egy kampány vagy egy szervezet fogja elérni, hanem rengeteg elkötelezett állampolgár évtizedeken keresztül folytatott, kitartó munkája. Ezért fontos nekünk, hogy szövetségeket építsünk ki olyan sérülékeny kisebbségekkel, akiknek szintén húsbavágó történelmi tapasztalata van arról, hogy mi történhet akkor, amikor egy kormány a saját országában élő kisebbségek ellen fordul.”

(KIemelt kép: illusztráció. Forrás: 168.hu archív)

Péntek éjszaka már nagyrészt derült vagy gyengén felhős idő várható, de a délkeleti határ közelében még ekkor is előfordulhatnak felhősebb körzetek.

Karsai Dániel levélben fordult Sulyok Tamás köztársasági elnökhöz, melyben azt kérte, az államfő tegyen nyilatkozatot arról, hogy kegyelemben részesíti azokat, akik segítenek a gyógyíthatatlan halálos betegségben szenvedők távozásában.