Minden hétre jutott elbukott sajtóper tavaly a kormánypárti médiumoknál

Összesen 57 sajtó-helyreigazítási pert bukott el 2020-ban 7 vezető kormánypárti médium, miközben a vizsgált 7 nem kormánypárti orgánum 8 pert vesztett.   

2021. február 19., 10:08

Szerző:

Az Átlátszó Blog kérte ki a Fővárosi Törvényszéktől az adatokat. Azt írják, a kapott összesítés szerint összesen 57 sajtó-helyreigazítási pert vesztettek tavaly a Fidesz-közeli médiumok. A legtöbbet az Origo, amely 20 pert bukott, a második legrosszabb helyen a Pesti Srácok végzett, 15 vesztes perrel, a harmadik a Magyar Nemzet, 9 elbukott perrel.

A 888.hu 5, a Lokál 4, a Ripost 3, az MTVA pedig 1 pert bukott a bírtóság által adott adatok szerint. A lap ugyanakkor úgy véli, valami nincs rendben a számokkal, a törvényszék például a HírTV-nél 1 keresetet, és 0 elmarasztaló ítéletet tüntetett fel, pedig csak az Átlátszó jogásza 4 pert is nyert tavaly a médiummal szemben.

A tavalyi év egyébként még bőven nem a legrosszabb ilyen szempontból, mondhatni "nyugis" esztendő volt. 2018-ban, az országgyűlési választások évében 109 sajtópert vesztettek a kormánypárti média kiemelt szereplői a lap összesítése szerint. Az ezt követő önkormányzati választási évben pedig 74 volt ez a szám.

Eközben a lap által vizsgált 7, nem kormánypárti vezető médium 2020-ban az 57-hez képest 8 sajtópert bukott. Az Átlátszó 4-et, az Index, 24, RTL Klub, HVG egyet-egyet, míg a 7-es listán szereplő 444 és Magyar Hang egyet sem. A lap megjegyzi, hogy a bíróság által közölt számok szerinte itt sem pontosak, a médium jogászai ugyanis csak 3 tavalyi elbukott perről tudnak.

(Kiemelt képünk illusztráció: MTI | Mónus Márton)