Milliárdok közpénzből a cserkészeknek

Kiírták a második közbeszerzést a cserkésszövetségnek ajándékozott nagykovácsi kastély felújítására. Egyelőre nem tudni, mely cég nyerte a megbízást, az viszont biztos, hogy a kormány – az értékes ingatlan átadása mellett – összesen 2,5 milliárd forinttal támogatja a projektet. A pénzt a rendkívüli kormányzati intézkedések keretéből biztosítják.

2015. május 5., 16:30

A nagykovácsi Teleki–Tisza‐kastélyt a helyi önkormányzat elől happolta el a Magyar Cserkésszövetség – írta még tavaly ősszel a

Magyar Narancs. A szervezet egy másik, értékes , kecskeméti ingatlant is kapott az államtól – az adófizetőktől – akkor.

Néhány hete L. Simon László tette közzé a Kormány.hu oldalon, hogy a kastély rendbetételére a rendkívüli kormányzati intézkedések keretéből lesz forrás. A parlament weboldalán elérhető költségvetési adatokból az derül ki: idén 1,4 milliárd forint közpénzt költ a kormány a cserkészeknek adott kastély felújítására, tavaly 985 millió forintot kaptak a cserkészek a kastély rendbetételére.

A Magyar Narancs tavaly azt is megtudta: a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. korábban támogatta, hogy legyen Nagykovácsié a kastély, a hozzá tartozó épületek és a nagy park. Közben azonban az azóta már megszűnt Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) tárgyalt a Magyar Cserkészszövetséggel, amely során végül eldőlt, a cserkészeké lett a nagykovácsi épületegyüttes. A lap kiemelte: a megállapodást két KDNP-s politikus, Semjén Zsolt és Rétvári Bence is segíthette.

A cserkészszervezet nagy anyagi gondokkal láthatóan nem küzd: a fenti, tervezési feladatokra szóló tenderen túl egy másik, 149 milliós pályázatot is kiírt már idén: ezt a Rád-Bau 2000 Kft. nyerte, szintén a kastélykomplexummal kapcsolatos feladatokra. Tavaly szeptemberben pedig 45 millió forintért írt ki pályázatot „képzési, tanácsadási és szervezetfejlesztési szolgáltatás nyújtására” a TÁMOP-5.2.8-12/1-2013-0001 projekt keretében, többek között egy felnőtt önkéntes vezetők felkészítésére szolgáló képzési program és tankönyv kidolgozására. A feladattal az Ifjúsági Koordinációs és Szolgáltató Egyesületet bízták meg. E szervezetről meglehetősen kevés derül ki, elsőre leginkább annyi, hogy az új weboldaluknak január 1-jétől kellene működnie. A régi weboldalon az „aktuális projektjeink” címszó alatt egyetlen, 212-es TÁMOP-projekt leírása szerepel.