Micsoda fordulat, a New York Times szerint Trump már szívesen barátkozna Orbánnal

2018. augusztus 16., 14:58

Szerző:

A New York Times szerint Donald Trump felfigyelt Orbán Viktorra, és a jövőben szövetségeseként fogja kezelni őt. A lap szerint emiatt fújták le július végén azt a 200 millió forintos pályázatot, amit az amerikai kormány írt ki a vidéki, független magyar sajtó támogatására.

A New York Timesnak nyilatkozó Simonyi András, korábbi washingtoni nagykövet szerint ez óriási siker a magyar diplomáciának:

„Azt üzeni, hogy Magyarországgal nincs gond, Magyarország demokrácia."

Az amerikai elnök sajtóinformációk szerint az Európai Unióval szembehelyezkedő kormányfők támogatásával akarja gyengíteni az európai kereskedelmi blokkot. Ráadásul szimpatizál az "erős emberekkel", az olyan tekintélyes vezetőkkel, mint Orbán.

„Trump elnök nagyon erős vezetőnek tartja őt"

– nyilatkozta David. B. Cornstein az USA budapesti nagykövete.

A New York Times megjegyzi, hogy van egy másik olvasata is a történetnek, miszerint az Obama-kabinet stratégiája megbukott, hiába zárkóztak el és kritizálták a magyar kormányt a demokrácia és az emberi jogok romló állapota miatt, ezzel csak Oroszország és Kína felé lökték Magyarországot. 

Más vélemény szerint Trump Orbán felkarolásával éppen hogy legitimálja az elmúlt évek magyarországi orosz közeledését.

Orbán 2010 után éveken keresztül próbálta elismertetni magát Washingtonban, erre dollármilliókat költött, többnyire hiába. 

(Index nyomán)

Megtörni látszik a kutasok ellenállása? Hétfő kora délutáni hatállyal a Mol az összes töltőállomásán 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát, vagyis – nagykereskedelmi árváltozás híján – az árrését. 

A Szabad Európa kiperelte az autópálya-koncessziós szerződés mellékleteit, és kiderült, hogy 15-17 ezer milliárd forintba kerülhet az adófizetőknek az, hogy a kormány kiszervezte a hazai gyorsforgalmiút-hálózat nagy részét. Az üzletet elnyerő hét magántőkealapról kiderült, hogy négy Szíjj László, három pedig Mészáros Lőrinc kormányközeli üzletember százszázalékos tulajdonában van – írja a lap.

Kedden túlnyomóan derült, száraz időre van kilátás. Európa időjárását egy kiterjedt anticiklon befolyásolja. Napközben többfelé megélénkül, kedden a Dél-Dunántúlon időnként meg is erősödik a délkeleti, keleti szél.

Olyan szabályokat akartak bevezetni a koreaiak által vezetett iváncsai akkumulátorgyárban, ami kiverte a biztosítékot a magyar munkavállalóknál. Nem mondják meg, mi az oka, ha rosszul lesznek a dolgozók a munkahelyükön, a szigorú biztonsági előírásokra viszont nagyon odafigyelnek, a telefonok kamerája le van takarva, amit a biztonsági szolgálat ellenőriz is. A Házon kívülnek az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója mesélt arról arc és név nélkül.