Mészáros Lőrinc tesvérének cége 2,5 milliárdos környezetvédelmi tendert nyert

Ezúttal a környezetvédelem területén nyert tendert a Mészáros család: Mészáros János a bátyja, Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdos érdekkörébe tartozó céggel közös konzorciumban nyert nettó 2,5 milliárd forintos keretmegbízást.

2023. április 4., 12:14

Szerző:

Az Adept Enviro Kft. 2019. óta van Mészáros János tulajdonában, aki testvéréhez hasonlóan sokoldalú, ha közpénzes megbízásokról van szó; szállított munkaruhát a Magyar Közútnak, üzleti kapcsolatba került a MÁV-val, illetve a Várkert Bazárnál is dolgozott – írja az RTL. Az Adept Enviro Kft. a Naturaqua Zrt.-vel együttműködésben az állami, balatonfűzfői Nitrokémia Zrt. működési területén végzi el azokat a mintavételezési, laboratóriumi elemzési, illetve a környezetvédelmi szakértői és tervezői feladatokat, amiket az említett 2,5 milliárdos keretszerződés magába foglal. Egyetlen ellenfelük a közbeszerzésben a budapesti Elgoscar Környezettechnológiai Zrt. volt, ám az ő pályázatokat hiánypótlási problémák miatt érvénytelenítették. 

A Naturaquáról tavaly májusban a HVG írta meg, hogy a Mészáros Lőrinc érdekkörébe tartozó Status Next Környezetvédelmi Magántőkealaphoz került. A két cég nem először működik együtt: tavaly áprilisban a Naturaqua és az Adept Enviro a német hátterű Wessling Hungary Kft.-vel közösen nyertek meg egy 4,1 milliárd forintos megbízást. A keretszerződés 49 százalékának mértékéig vesz igénybe alvállalkozókat: az Eurofins Analytical Services Hungary Kft.-t és az Öko-Design Környezetvédelmi Kft.-t. Az Eurofins neve egészen 2023-ig Wessling Hungary Kft. volt, a nemzetközi hálózattal rendelkező Eurofins tavaly vette meg a német Wesslingtől – tehát ez az együttműködés sem újdonság.

Az RTL információi szerint az állami, balatonfűzfői Nitrokémia Zrt. végzi a környezeti károk felszámolását a gyöngyösoroszi és recski bányák, a papkeszi és a királyszentistváni gyártelep, a szentgáli mészbánya, a berhida-peremartoni vegyipari vállalat, a simontornyai bőrgyár, a tiszavasvári és a csepel-szigeti hulladéklerakók, a tököli és a kunmadarasi szovjet repülőterek, a szigetszentmiklósi autógyár egykori területein, a Nyugati pályaudvaron, valamint az abasári községi vízműnél és a Séd-Nádor vízfolyásnál.

(Kiemelt képünk: Székesfehérvár, 2013. január 17. Mészáros Lőrinc, a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia elnöke beszél labdarúgó akadémia és a Videoton FC közös, új, műfüves, székesfehérvári edzőközpontjának ünnepélyes átadásán 2013. január 17-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán)

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.