Mészáros Lőrinc nem fél az ellenzéktől

Először nyilatkozott az új Indexnek Mészáros Lőrinc, aki az elmúlt hét évben hatvanszorosára növelte vagyonát állami közbeszerzésekkel. Az interjúban szó esett vagyonosodásáról, politikáról és szerelemről is, Orbán Viktorról azonban elfelejtették megkérdezni.

2021. június 11., 11:24

Szerző:

Az Index főszerkesztőjének, Fekete-Szalóky Zoltánnak adott exkluzív interjút Magyarország leggazdagabb embere, Mészáros Lőrinc. Többek között a cégbirodalmáról, politikáról és a családjáról beszélgettek. Érdekes módon a lap arról is beszámol, hogy elsőként készíthetett interjút a gázszerelőből lett dollármilliárdossal. 

Az állami közbeszerzéseken felhizlalt cégbirodalom tulajdonosa elmondta, hogy „a jelenlegi nemzetépítő politikai közösségnek” szurkol a választásokon. Mészáros Lőrinc azt jósolja, a jobboldal fog nyerni. Ugyanakkor ahogy Orbán Viktor üzleti és nőügyekkel nem foglalkozik, ő sem foglalkozik politikával. (Valószínűleg ezért is felejtett el a főszerkesztő a miniszterelnökről kérdezni.)

Arra a kérdésre, hogy nem fél-e az ellenzék hatalomra kerülésétől, azt válaszolta, hogy szerinte nincs félnivalója, mivel „ekkora nagyvállalatot csak transzparensen lehet működtetni”. Annak ellenére, hogy Mészáros Lőrinc nem fél az ellenzék hatalomra kerülésétől, 2016-ban beperelte az Együtt pártot, amiért azok a miniszterelnök strómanjának nevezték őt. A pert elvesztette. A hírportálon közzétett táblázatból kiderül, hogy Mészáros Lőrinc az elmúlt hét év alatt csaknem hatvanszorosára,

7,7 milliárd forintról 455 milliárd forintra növelte a vagyonát.

A Puskás Akadémia elnöke pár mondatban méltatta futballklubját, szerinte az Orbán Viktor által alapított klub indulásakor még nem láthatták előre „hogy ennyire sikeres lesz az akadémia fejlődése”. A vállalkozó büszkén beszélt arról is, hogy adnak játékosokat a magyar válogatottba.

Családjáról mesélve Mészáros Lőrinc elmondta, hogy idősebb lánya a Mészáros Csoport vezetője, valamint középső lánya néhány cégcsoportos vállalatot irányít, ezeket a vállalatokat nem nevezte meg. Fia pedig a Talentis Agro Holding igazgatóságának az elnöke. A mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalatcsoportról közölte, hogy piacvezetők tehéntej előállításában, mert 7500 tejelő tehénnel rendelkeznek.

Bő két hónapja derült fény Mészáros Lőrinc Várkonyi Andreával kötött eljegyzésére, kapcsolatukról visszafogottan nyilatkozott az üzletember:

„Andival nagyon boldogok vagyunk.”

Az interjú abból a szempontból is érdekes, mert tavaly nyáron a „távozó” indexesek azért mondtak fel, mert veszélyben érezték függetlenségüket. A portál azóta Vaszily Miklós érdekeltségébe került, aki Mészáros Lőrinc több üzlettársával együtt alapított médiavállalkozást, Progress Média néven, Mészáros Lőrinc pénzéből.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Mészáros Lőrinc (k) a felcsúti Puskás Akadémia Pancho Aréna nyitóünnepségén, 2014. április 21-én. Fotó: MTI / Beliczay László)

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.