Mérő László: Orbán már most dörzsöli a tenyerét az előválasztás miatt

Ellenzéki előválasztás: Mérő László szerint félő, hogy Orbán megválasztja a leendő ellenfelét.

2021. május 15., 16:47

Szerző:

Véleménycikket írt Mérő László matematikus, publicista, pszichológus, játékfejlesztő a Telexre. Ebben annak a véleményének ad hangot, hogy az ellenzéki előválasztást könnyedén meghekkelheti a Fidesz egy okos húzással. 

A matematikus szeirnt ugyanis százezer tudatos fideszes résztvevő az ellenzéki előválasztáson elég lehet ahhoz, hogy megváltoztassa akár kétmillió valódi ellenzéki szavazó akaratát.

A publicista szerint elképzelhető, hogy sikerül mozgósítani az előválasztás második fordulójára 2 millió ellenzéki szavazót. Példájában 750 000 – 650 000 – 600 000 arányban szavaznak Karácsonyra, Dobrevre, illetve Jakabra. Ez eléggé meggyőzően egyértelmű választói akaratot mutat, és indokolja, hogy mindenki felsorakozzon Karácsony mögé – írja Mérő. 

Most képzeljük el, hogy Orbán úgy érzi, a jobboldali körökben Gyurcsánynénak nevezett Dobrevet le tudja győzni, Karácsonytól viszont tart.

„Ez esetben Orbánnak elég 100 001 embert mozgósítania, hogy menjen el az ellenzéki előválasztásra, és szavazzon Dobrevre, és már meg is fordította az eredményt Dobrev javára. De ha Orbán netán inkább Jakabot szeretné ellenfélnek, ahhoz is elég 150 001 fideszes előválasztó. Példánkban tehát hiába mozgósít az ellenzék sikeresen nagyon sok embert az előválasztásra, a Fidesznek elég kevesebb, mint tizedannyit mozgósítania, hogy az ő választottja nyerjen.” – írja a pszichológus a Telexen, aki szerint ennek a magyarázata az, hogy ugyan külföldön mindenki felháborodik, ha az egyik párt előválasztására elmennek a többi párt szavazói, Magyarországon viszont bizonyosan lesz „100-150 000 ember, aki Fidesz-hívőként elmegy az ellenzéki előválasztásra, úgy viselkedik, mint aki hívatlanul elmegy egy idegen esküvőre egy jót enni-inni. (...) Nem egyszerű potyázók ők, mint az esküvőn, hanem úgy érzik, hogy bátor partizánok az ellenség hátországában.”

„Szerintem Orbán már most dörzsöli a tenyerét: az ellenzék óriási erőfeszítésekkel létrehozza azokat a látványos kereteket, ahol majd egy maroknyi Fideszes megválasztja az ő leendő ellenfelét” – írja Mérő László a Telexen, ahol azt is kifejti, hogy lehet védekezni ez ellen. 

(Kiemelt képünk illusztráció: NurPhoto/AFP | WIktor Szymanowicz)

Az Alkotmánybíróság elutasította az önkormányzat panaszát, miután a kormány kiemelt beruházásnak minősítette a part egyes részeit és az ott építendő hatalmas monstrumokat. Valami eredményt azért elértek.