Mérő László: Orbán már most dörzsöli a tenyerét az előválasztás miatt

Ellenzéki előválasztás: Mérő László szerint félő, hogy Orbán megválasztja a leendő ellenfelét.

2021. május 15., 16:47

Szerző:

Véleménycikket írt Mérő László matematikus, publicista, pszichológus, játékfejlesztő a Telexre. Ebben annak a véleményének ad hangot, hogy az ellenzéki előválasztást könnyedén meghekkelheti a Fidesz egy okos húzással. 

A matematikus szeirnt ugyanis százezer tudatos fideszes résztvevő az ellenzéki előválasztáson elég lehet ahhoz, hogy megváltoztassa akár kétmillió valódi ellenzéki szavazó akaratát.

A publicista szerint elképzelhető, hogy sikerül mozgósítani az előválasztás második fordulójára 2 millió ellenzéki szavazót. Példájában 750 000 – 650 000 – 600 000 arányban szavaznak Karácsonyra, Dobrevre, illetve Jakabra. Ez eléggé meggyőzően egyértelmű választói akaratot mutat, és indokolja, hogy mindenki felsorakozzon Karácsony mögé – írja Mérő. 

Most képzeljük el, hogy Orbán úgy érzi, a jobboldali körökben Gyurcsánynénak nevezett Dobrevet le tudja győzni, Karácsonytól viszont tart.

„Ez esetben Orbánnak elég 100 001 embert mozgósítania, hogy menjen el az ellenzéki előválasztásra, és szavazzon Dobrevre, és már meg is fordította az eredményt Dobrev javára. De ha Orbán netán inkább Jakabot szeretné ellenfélnek, ahhoz is elég 150 001 fideszes előválasztó. Példánkban tehát hiába mozgósít az ellenzék sikeresen nagyon sok embert az előválasztásra, a Fidesznek elég kevesebb, mint tizedannyit mozgósítania, hogy az ő választottja nyerjen.” – írja a pszichológus a Telexen, aki szerint ennek a magyarázata az, hogy ugyan külföldön mindenki felháborodik, ha az egyik párt előválasztására elmennek a többi párt szavazói, Magyarországon viszont bizonyosan lesz „100-150 000 ember, aki Fidesz-hívőként elmegy az ellenzéki előválasztásra, úgy viselkedik, mint aki hívatlanul elmegy egy idegen esküvőre egy jót enni-inni. (...) Nem egyszerű potyázók ők, mint az esküvőn, hanem úgy érzik, hogy bátor partizánok az ellenség hátországában.”

„Szerintem Orbán már most dörzsöli a tenyerét: az ellenzék óriási erőfeszítésekkel létrehozza azokat a látványos kereteket, ahol majd egy maroknyi Fideszes megválasztja az ő leendő ellenfelét” – írja Mérő László a Telexen, ahol azt is kifejti, hogy lehet védekezni ez ellen. 

(Kiemelt képünk illusztráció: NurPhoto/AFP | WIktor Szymanowicz)

Tegnap 20:43

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Tegnap 18:22

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Tegnap 16:30

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.