Új stílusban, tegeződve hazugozza a médiát Menczer Tamás, ahogy a lélegeztetőgépekről magyarázkodik

2020. június 28., 11:29

Szerző:

Napok óta számolja a nem kormánypárti sajtó, mégis mi értelme volt 300 milliárd forintért 16 ezer lélegeztetőgépet vennie a kormánynak. A hvg.hu és a 444.hu is több cikkben foglalkozott az üggyel – utóbbi például megjegyezte, ha a második hullámban minden 20. beteg szorulna lélegeztetőgépre, akkor csak a 16 ezres kapacitás 311 804 aktív beteg esetében érne a határára, közben a legtöbb aktív eset 2055 volt május 4-én, amikor 55-en voltak lélegeztetőn.

Most pedig a külügyi államtitkár Menczer Tamás a Facebookon próbálja "irányba állítani" a két említett portált, 

a megszokott kioktató kormányzati stílushoz képest is új módon, tegeződve osztja ki őket.

Nézzük a válaszait:

  • 1. állításuk: túlárazva vettük őket.

Hazudtok. Nem tudom, világos-e, de épp egy világjárvány tombolt, mindenki ezeket a gépeket kereste, ilyenkor az ár bizony felszökik. Pont ott és annyiért vettük, ahol és amennyiért mindenki más.

  • 2. állításuk: sok a 10 ezer.

Hazudtok. Ugyanis 3 hónappal ezelőtt senki sem tudta megmondani, hogy például ma 20 vagy 8000-10000 lélegeztetett lesz Magyarországon. Senki sem tudta.

  • 3. állításuk: de nem kellett volna több mint 16 ezret rendelni.

Hazudtok. Mi láttuk, milyen a kínai piac, ti pedig nem.

A kormány egyébként a lélegeztetőgépgyártásra átálló váci gyártól is rendelt még ezer darabot,  és arra a kérdésre, hogy ezek maradnak-e Magyarországon, Menczer azt mondta: „természetesen, hiszen ez a világ egyik legjobb gépe, tehát nem ezt szeretnénk értékesíteni”.  Vagyis ezzel lényegében elismerte, hogy amik Kínából érkeztek, nem épp a világ legjobbjai. 

 

 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.