Mélyponton is magas a Fidesz támogatottsága

Az IDEA Intézet 2023. október 31. és november 16. között készített reprezentatív közvélemény-kutatásának eredményei szerint nincs érdemi választás a pártok megítélésében.

2023. november 24., 12:23

Szerző:

A teljes népességben a kormányzó párt támogatottsága jelentéktelen módon csökkent, míg a biztos szavazó pártot választók körében nincs változás az előző havi méréshez képest – derült ki a közleményükből, amelyben azt is kiemelték, hogy a 2018. november óta zajló méréseik tükrében még sohasem volt 26 százalékos a Fidesz eredménye.

Az IDEA Intézet mérései szerint az idei év őszi időszakban kevés érdemi változás történt a pártpreferenciákban.

Az Index által közölt felmérés szerint a 18 éven felüli szavazati joggal rendelkező állampolgárok 26 százaléka szavazna egy most vasárnap esedékes parlamenti választáson a Fidesz−KDNP-re.

Az adat negatív rekord, elképzelhető, az utóbbi időszakot tekintve a kormányzópárt támogatottsága most van a mélypontján. Ennek ellenére a biztos pártot választók körében közel sem látható ilyen mértékű kilengés. A kormánypártot választók aránya szinte rendíthetetlenül 45 százalékon áll.

A felmérés szerint az ellenzéki oldalon sem történtek érdemi mozgások. A második legerősebb pártra, a Demokratikus Koalícióra a teljes népesség 12, a biztos szavazó pártot választók 20 százaléka szavazna. A teljes népességben mindössze két másik párt lépné át az ötszázalékos parlamenti belépési küszöböt – a Mi Hazánk Mozgalom és a Momentum.

„Összességében egyetlen olyan ellenzéki párt sincs, amely az elmúlt hónapokban hibahatárt meghaladó módon tudta volna növelni saját szavazótáborát, így a Fidesz és az ellenzék közötti támogatottsági olló nem csökkent és különösen nem koncentrálódott” – zárták értékelésüket.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Konzervatív Politikai Cselekvési Konferencia (CPAC) rendkívüli ülésszakán 2022. május 19-én a budapesti Balna Kulturális Központban tartott vitaindító beszéde után. Fotó: KISBENEDEK ATTILA / AFP)