Meleg napunk lesz, zivatarokkal

Estefelé viharosra fordul az egyébként nyárias, meleg időjárás.

2023. szeptember 22., 07:08

Szerző:

Eleinte országszerte napsütésre számíthatunk, majd nyugat felől fátyolfelhők, estétől pedig vastagabb felhőtömbök is érkeznek. Ezekből nyugaton záporok, zivatarok kialakulása várható. A délies szél nagy területen élénk, az Észak-Dunántúlon és a főváros térségében erős lesz.

A csúcshőmérséklet 26 és 32 fok között alakul. Késő estére 19 és 26 fok közé hűl le a levegő.

Késő délutánig, estig kritériumokat meghaladó veszélyes időjárási jelenség nem valószínű. Ekkortól azonban a Dunántúl északnyugati felén már kialakulhatnak zivatarok, amelyeket viharos széllökés (60-80 km/h), jégeső (jellemzően 1-2 cm) és intenzív csapadék kísérhet. Ekkor egy-egy heves zivatar is lehet 80 km/h feletti szélrohammal és nagyobb méretű (> 2 cm) jéggel. A zivatartevékenység az éjszaka második felében várhatóan tovább terjeszkedik kelet felé az országban.

Habár fronthatással nem kell számolni, a légkör magasabb szintjein zajló több fokos melegedés miatt az időjárás-változásokra különösen érzékenyen reagálóknál melegfronti hatások tapasztalhatók. Többek között fejfájás, teljesítőképesség-csökkenés, vérnyomásváltozás tapasztalható, de akár ingerlékenyebbekké is válhatnak.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: ISZA FERENC / AFP)