Megy a vita, hogy lehet-e utólag klímát szerelni a Budapestre tervezett frankfurti villamosokba

A BKV másképp gondolja, mint a járműveket üzemeltető német közlekedési vállalat.

2021. július 5., 10:16

Szerző:

Nem klimatizálhatók utólag azok a frankfurti használt villamosok, amelyeket megvenne a Karácsony Gergely vezette budapesti Városháza – tudta meg a Magyar Nemzet a tulajdonos német közlekedési vállalattól, a VGF-től. A BKV szerint azonban utólag is beszerelhető a klíma, ezt jelenleg is vizsgálják. A főpolgármester még júniusban fogadta el azt az előterjesztést, amely szerint három ütemben összesen 35, Frankfurtban eladósorba került kötöttpályás jármű érkezne Budapestre mintegy 7,7 milliárd forintért – írja a lap. A főváros 25-30 éves szerelvényeket venne, ezek válthatnák ki a jelenleg a 47-49-es vonalon közlekedő, ötvenéves Ganz csuklós villamosokat.

A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) szerint Frankfurt pontosan azért kínálja eladásra a járműveket, mert azokba utólag nem lehet klímát szerelni, és a frankfurti közlekedési vállalat weboldalán leírják az okot is: a berendezést nem bírja el a tető. A BKV azonban arról tájékoztatta a Magyar Nemzetet, hogy a frankfurti használt villamosok szoros rokonságot mutatnak a Combino villamosokkal, amelyekre szintén utólag került légkondi. A BKV jelenleg vizsgálja a klímaberendezés lehetséges elhelyezésének részleteit: a statikai kérdéseket és az elektromos tápellátást.

Karácsony Gergely kabinetfőnöke szerint a frankfurti használt járművek a mai budapesti villamosok döntő többségénél modernebbek. Balogh Samu közölte, a BKV elsőként egy prototípus kocsi beszerzését tervezi, a teljes kontingens pedig akkor érkezhet, ha a tesztelés eredményei beváltják a hozzájuk fűzött reményeket.

(Kiemelt kép: VGF Düwag típusú villamos a frankfurti Frankensteiner Platzon, 2007. május 1-jén. Fotó: Urmelbeauftragter / Wikimedia Commons)