Megvan Magyarország első alvásnagykövete

Természetesen a nagykövet dolga nem az egésznapos alvás lesz. 

2022. április 23., 07:22

Szerző:

Magyarország első alvás nagykövete: Havasi Gergő hétszeres magyar bajnok kajakos – közölte az MTI-vel a Magyar Alvás Szövetség közleményében.

Az átlagosnál nagyobb, folyamatos napi erőkifejtés, a fizikai terhelés növelése megköveteli a szervezettől a mindennapi minőségi alvást. A tapasztalatok szerint azonban számos sportoló – különösen a fiatalok – kevesebbet alszanak a szükségesnél, amely megterheli a fiziológiai rendszerüket, hajlamosít a krónikus sérülésekre, és visszafogja az elérhető maximális sportteljesítményt. A nemzetközi és hazai kutatások és tapasztalatok igazolják, hogy az alvás hosszabbítása, különösképpen annak minősége jótékony hatással van a sportteljesítményre.

„Sokkal jobban figyelni kell arra, hogy a stresszt okozó tényezők, a rossz alvási szokások negatív kombinációja rövid távon előbb-utóbb teljesítménycsökkenést, valamint hosszú távon egészségügyi következményeket okoz”

– hangsúlyozza G, Németh György elnök, ezért a  Magyar Alvás Szövetség szorgalmazza a sportolókra egyénileg szabott alvásoptimalizálás (pl. alváshosszabbítás, alváshigiénia) kidolgozását és alkalmazását, amellyel jelentősen javítható az alvás minősége, ennek következtében a teljesítmény.

Szükség van jó példákra, ezek megismerésére és alkalmazására. Ezt hivatott Magyarország első alvás nagykövete kinevezése: az ismert élsportoló, Havasi Gergő, hétszeres magyar bajnok kajakos példamutató eredményei és az egészséges életmód melletti elkötelezettsége alapján nyerte el a különleges címet a Magyar Alvás Szövetségtől.

(Kiemelt kép forrása: Havasi Gergő Instagram)

Magyarország egyik legfontosabb erőforrása a kiművelt emberfő, versenyképes tudású, a világra nyitott, hazáját szerető, szorgalmas fiatalokra van szüksége az országnak ahhoz, hogy ne csak szemlélője, hanem alakítója is lehessen a jövőnek - írta Novák Katalin a Facebook oldalán szombaton.