Megtiltották, hogy magukról készült portrét viseljenek a maszkba öltözött orvosok a Dél-pestiben

A betegek legalább láthatták volna, ki kezeli őket.

2021. február 24., 18:00

Szerző:

Olasz és izraeli példa alapján találta ki az ARC csapata, hogy itthon is segítenek jobbá tenni a koronavírussal kezelt betegek életét azzal, hogy lefotózzák a Dél-pesti Centrumkórház orvosait, akik a képet felragaszthatnák a ruhájukra - számol be róla a hvg.hu.

Így - írja a lap - egy év után nemcsak védőruhába bújt embereket láthatnának a betegek, hanem valódi arcokat. Hasonló módon, mint ezen az Izraelben készült fotón:

Szerdán meg is történt volna a fotózás, majd nem sokkal előtte szóltak Bakos Gábor képzőművésznek, az ARC egyik alapítójának, hogy mégsem készíthetik el a képeket.

Bakos érdemi hivatalos indoklást nem kapott, de egy ott dolgozó forrása elárulta, hogy bár nagyon jó az ötlet, az emberi erőforrások minisztere, Kásler Miklós személyesen hívta fel a kórház főorvosát, és megtiltotta, hogy képeket ragasszanak magukra a dolgozók.

Bakos elmondta a lapnak, december óta szervezik a projektet, amit Dr. Szlávik János is támogatott hetekkel ezelőtt - Bakos szerint erről e-mailje is van.

A hvg.hu megkeresésére a Dél-pesti Centrumkórház kommunikációs vezetője azt írta, Kásler Miklós nem beszélt Szlávik János főorvossal, az ilyen jellegű kéréseknek "a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos feladatok ellátása okán" nem tudnak eleget tenni.

Fodor Attila azt írta, a szervezők sem a kórház vezetőségét, sem a kommunikációs osztályt ezzel a kezdeményezésükkel kapcsolatban hivatalosan nem keresték meg. Bakos Gábor utóbbit megerősítette a hvg.hu-nak: azt mondta, ő Szlávik Jánossal beszélt erről, aki nem jelezte, hogy ezzel további teendő lenne. A fotózás úgy is a tárca tudomására juthatott egyébként, hogy egy tévéstáb kért engedélyt forgatásra az akcióról.