Megszólalt a kegyelemben részesített K. Endre

A bicskei gyermekotthon pedofil igazgatójának bűntársaként elítélt K. Endre nyilatkozott a Blikknek. Nagyon sajnálja Novák Katalin és Varga Judit lemondását. 

2024. február 13., 09:52

Szerző:

A bicskei gyermekotthon pedofil igazgatójának bűntársaként elítélt, majd kegyelemben részesített K. Endre megszólalt a Blikknek. K. Endre határozottan állítja, ő ártatlan, nem követett el semmilyen jogsértést, és nem tudott arról, hogy a gyermekotthont vezető V. János szexuálisan bántalmazhatott, zaklatott gyerekeket. K. Endre 1994-től dolgozott a bicskei gyermekotthonban. 

K. Endre állítja: ő maga az áldozat 

„Ártatlan vagyok, egy meghurcolás áldozata” – mondta a kényszerítés és zsarolás miatt elítélt pedagógus a Blikknek. „Magam is mélységesen elítélem a pedofíliát, sajnálom, ami történt, tanárként és tisztességes emberként is együttérzek az áldozatokkal. A tizenkét oldalas, a közösségi oldalra is feltett nyilatkozatomban is megerősítem ezt, valamint azt is, a volt igazgatóm mellett egy másik nevelő is molesztált gyermekeket, őt személyesen én buktattam le, el is ítélték emiatt”– állítja.

A volt igazgatóhelyettes szerint a jogerős bírói végzés azt mondja ki, nem az igazgató pedofil cselekményeiről, hanem csak az ellene indult eljárásról, nyomozásról volt tudomása. Emiatt ő már nem tehetett semmit, hiszen akkor már kiderült a titok, a hatóságok kezében volt az ügy. „Azt is cáfolom, a bíróság előtt is végig tagadtam, hogy bármilyen hamis vallomást is én írtam volna a gyerekek helyett, vagy hogy erőszakkal, zsarolással akartam ezek aláírására kényszeríteni egy fiatalkorú neveltet” – folytatta a kegyelmi döntésben részesült férfi. Arra a kérdésre, akkor ki írt, íratott ilyen vallomásokat, azt mondta, hogy most nem szeretnék választ adni. „Az ítéleti tényállás sem mondta ki azt, hogy az igazgató jelenlétében bármit is alá akartam volna íratni egyetlen gyerekkel is. Családi ügyvédünk tanácsára semmit nem szeretnék hozzátenni a történtekhez, egyelőre elégedjenek meg ezzel”– mondta K. Endre.

Nagyon sajnálja Novák Katalin és Varga Judit lemondását 

Kónya Endre zárásként kijelentette, nagyon sajnálja, hogy a személyét érintő kegyelmi döntés miatt a köztársasági elnöknek és a volt igazságügyi miniszter asszonynak is le kellett mondania. Az őt is érintő médiakampány hatására elgondolkodott azon, hogy visszaköltözik Erdélybe, ahol a felmenői is hozzá hasonló, köztiszteletben álló pedagógusok voltak.

Volt kollégái mindezt cáfolják 

K. Endre módszereiről vallottak a nevelők és az áldozatok, miszerint a volt igazgatóhelyettes különböző juttatások ígért a gyerekeknek azért cserébe, hogy hallgassanak az őket ért abúzusról. Állítják, ha ez nem vezetett célra, akkor Kónya fenyegetőzött. Volt gyerek, akit pénzzel, volt, akit egy síelés ígéretével próbált meg a bicskei gyerekotthon igazgatóhelyettese rávenni arra, hogy titkolja el az ellene elkövetett bűncselekményeket – írja a Hvg. Pop Mert, a bicskei gyermekotthonban történt zaklatások miatt rendőrségi feljelentést tevő áldozat, Bárnai Árdád, az intézmény egykori nevelője és Schmidt Erika élménypedagógusa beszélt az RTL Házon kívül című műsorában K. Endre módszereiről.  

Az igazgatóhelyettes, akit a gyerekek Endre bácsinak neveztek 26 éven át dolgozott együtt az igazgatóval, aki több gyereket szexuálisan zaklatott. A gyerekek szerették Endre bácsit – mondta el Bárnai Árpád -, ám amikor kiderültek a zaklatási ügyek, az igazgatóhelyettes tőle azt kérte, hogy ne beszéljen erről a gyerekekről, se mással. „Endre bácsi megkereste őket, van, akit fenyegetett is, hogy ne merjen a dologba beleállni” – fogalmazott Pop Mert. A riportból kiderült: volt, akit pénzzel próbált meg rávenni, hogy vonja vissza a vallomását, volt, akit azzal fenyegetett meg, hogy ha nem másítja meg a vallomást, elszakítják a testvérétől. Gyakorlatilag lefogta a gyerekeket, hogy más bánthassa őket – jellemezte a helyzetet Bárnai Árpád.

(Kiemelt képünkön a bicskei gyermekotthon. Fotó/Forrás: bicskevarosiovoda.hu)