Megszenvedik a járványt az egyszülős családok

Duplájára nőttek a családok terhei a járvány alatt, az egyszülős családoknak pedig a túlélése válik kérdésessé, ha az egyetlen kereső elveszíti a munkáját.

2021. április 12., 07:33

Szerző:

A pandémia miatt jóval többen fordultak hozzánk, mert sok család nagy bajban van – idézte Nagy Anna, az Egyszülős Központ alapítvány kuratóriumi elnökének Figyelőben megjelent interjúját a Világgazdaság. A járvány alatt a korábbiakhoz képest megnőtt azoknak a száma is, akik lelki segítséget kértek. 

Az egyszülős családokon nagyot ütött a válság – fogalmazott Nagy Anna. „Az az állapot, hogy ott vagy egyedül, az iskolás gyerekkel pedig tanulni, a kicsivel játszani kell, közben muszáj dolgozni, a háztartást vezetni, bevásárolni – adott esetben még a nagyszülők részére is –, sok egyedülálló szülőt megroppantott.” Emiatt egyre többen keresnek minket azért, hogy közösségre leljenek, akár online is, mert jólesik megbeszélni a problémákat – mondta el a kuratórium elnöke, majd megjegyezte, ha az egyetlen kereső szülő elveszíti a munkáját, ezek a családok nagyon nehéz helyzetbe kerülnek.

„Az egyedülálló szülőknek muszáj dolgozniuk, hiszen ők nem támaszkodhatnak egy másik fizetésre, amelyből ki lehet húzni a munkába állásig.” Nagy Anna hozzátette, eddig mintegy 120 ember elhelyezkedésében tudtak közreműködni. A központ tavaly több mint 11 tonna tartós élelmiszert juttatott el egyszülős családokhoz, a gyerekek online tanulásához pedig 150-nél is több laptopot biztosítottak felajánlóiknak köszönhetően. 

 2018 óta több mint 14 ezer család vette igénybe a központ hetvennél is több szolgáltatását. A vezető szerint még mindig jogi ügyben keresik meg őket a legtöbben, valamint a gyermekeknek szóló, például táboroztatási programok, a nyaralási lehetőségek után érdeklődnek.

(Kiemelt képünk illusztráció: A 3. osztályos Ákos (b) és az 1. osztályos Áron az online kapott feladatokat oldják meg Nagykőrösön 2021. március 8-án. Fotó: MTI | Ujvári Sándor)

12:37

Karsai Dániel már minden pillanatban segítségre szorul, mozgásképtelen, már enni és inni sem tud. A volt alkotmányjogász mindent elrendezett maga körül, már csak arra koncentrál, hogy minél értelmesebben töltse el a hátralévő idejét.