Megszavazta a parlament a fővárosi választási szabályok átírását

A kormánypártok most gyakorlatilag abban támogatják a Mi Hazánkat, hogy eltöröljék azt a választási rendszert a fővárosban, amit 2014-ben pont azért alakítottak ilyenre, hogy meglegyen a többségük a közgyűlésben. 

2023. december 12., 21:02

Szerző:

Kedden 135 szavazattal a parlament elfogadta a budapesti választási rendszer átalakításáról szóló javaslatot, amit eredetileg a Mi Hazánk nyújtott be, de a Fidesz egyből felkarolta, majd hozzátette a maga módosítóit. A Mi Hazánk 6 képviselője végül tartózkodott – írja a 444.

Ez azt jelenti, hogy jjövő júniusban új rendszer szerint választanák meg a fővárosi közgyűlést. Mostantól csak listáról lehetne bekerülni, és a kormánypárti módosítónak köszönhetően a mandátumszerzéshez akkor is elég lesz csak 5 százalékos eredményt elérni, ha több szervezet állít közös fővárosi listát.


A jelenlegi rendszerben a főpolgármester és a kerületi polgármesterek mellett 9 kompenzációs listás képviselő alkotja a Fővárosi Közgyűlést. A kompenzációs listára a vesztes kerületi polgármesterek szavazatai kerülnek fel. Ha mostantól könnyebben lehet bejutni a fővárosi közgyűlésbe, akkor még Karácsony Gergely győzelme esetén sem lenne biztosan többsége.

A kormánypártok most gyakorlatilag abban támogatják a Mi Hazánkat, hogy eltöröljék azt a választási rendszert a fővárosban, amit 2014-ben pont azért alakítottak ilyenre, hogy meglegyen a többségük a közgyűlésben. Akkor az ellenzék és a jogvédők tiltakoztak, csak egy szavazaton múlott, hogy az Alkotmánybíróság nem minősítette alkotmányellenesnek a Fidesz által áttolt rendszert.

(Fotó: Attila KISBENEDEK / AFP)

Tegnap 16:04

Az Európai Bizottság új javaslata a szabadban lévő közösségi terekből is kitiltaná a cigarettákat és az elektromos dohánytermékeket függetlenül a nikotintartalomtól. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a vendéglátóhelyek teraszán sem füstölhetnek ezután a dohányosok.